De Zwemkom accentueert volledig sportaanbod van Sportspoor (LD-Architecten)

Het zwembad in het centrum van Wevelgem werd onderdeel van de site Sportspoor. De Zwemkom geeft een extra impuls aan de site, waar voorheen al verschillende sporten beoefend konden worden. De focus lag bij dit project op het accentueren van de totaalbeleving. De Zwemkom is een ontwerp van LD-Architecten en verwelkomt momenteel al bezoekers. Het bouwteam bestaat verder ook nog uit: Van Roey Vastgoed, VK Architects & Engineers, EEG Group en Van Roey Maes

Het oude zwembad in hartje Wevelgem was toe aan vervanging. De gemeente besloot het een nieuwe bestemming te geven op campus Sportspoor, zodat er een aanbod van meerdere sporten ontstond op één site. De verschillende activiteiten vullen elkaar aan en vormen een zogenaamd sportteam, waarin het zwembad als nieuwe groepsspeler met een extra impuls het team versterkt. De sportsite zelf bood al onderdak aan activiteiten zoals atletiek, volleybal, basketbal, voetbal en een Finse piste.

 

Site met groen karakter

Het projectgebied van het nieuwe zwembad bevindt zich als een binnentuin in het stedelijk weefsel. Het springt niet meteen in het oog vanaf de toegangswegen, maar gaat een harmonieuze relatie aan met de omgeving waardoor het een groen karakter krijgt. Via verschillende toegangswegen kan de site te voet, met de fiets en met gemotoriseerd verkeer bereikt worden.

De binnentuin is onderdeel en afsluiter van het sportgebied en moest dus geen impressionante blikvanger zijn, maar eerder een sereen samenspel vormen met de gehele sportsite om zo de totaalbeleving te benadrukken. Het accentueert het groene karakter en behoudt de buitenvelden als één aaneengesloten geheel door zich op te stellen aan de grens.

 

Overhoekse bewegingen

Het ontwerp heeft een compacte speelse vorm waarbij de overhoekse bewegingen uitnodigen tot ontmoeten en de dynamiek van de site bevestigen. Zo ontstaat spel voor de passant, licht en lucht. Aan de hoekgevels ontstaat transitieruimte die ons begeleidt van beleving naar beleving en in alle actie een rustpunt tot ontmoeten creëert. Het zijn de hoeken die het gebouw verweven met de site. Enerzijds krijgt het sportwater en recreatiewater een uitnodigende blik voor de passant. Anderzijds krijgen we een duidelijk zicht van en begeleiding naar de toegang en de cafetaria op de verdieping.

 

Linken tussen verschillende onderdelen

Er is gekozen voor het principe van intelligent stapelen waarbij cafetaria en sportdienst zich op de verdieping bevinden en het zwemmen op het gelijkvloers. De cafetaria, voorzien van grote raampartijen, bevindt zich zo overkijkend strategisch tussen binnen- en buitenbeleving. De passerelle doorheen de zwemhal legt de link tussen gelijkvloers en verdieping en biedt een bovenaanzicht op de activiteiten. De sportdienst en leslokalen vinden de nodige rust zonder ver weg te zijn van het hart van het project.

Het zwembad zelf voorziet activiteiten op maat van alle gebruikers en is zeer geschikt voor jonge gezinnen met een innovatief kinderspeelterrein met glijbanen en andere spelelementen. Het sportbad heeft zeven banen met een aansluitend instructiebad. Ontmoeting en interactie staan centraal in het zwembad. Zo is de glijbaan geschikt voor twee gebruikers tegelijk.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners