Debat en expo rond Open Oproep voor podiumkunstensite in Leuven

In het Anatomisch theater in Leuven is vanaf 9 juni een tentoonstelling te bezichtigen rond de Leuvense podiumkunstensite. De expo geeft een unieke inkijk in de Open Oproep voor het ontwerp van de site, een opdracht die werd toevertrouwd aan het team rond Sergison Bates architects​. Op zondag 12 juni gaat ook een panel van betrokkenen in debat over het plannings-, wedstrijd- en ontwerpproces voor de Podiumkunstensite. 

Het wedstrijdproces voor het ontwerp van de Podiumkunstensite toont dat de Open Oproep ook voor een slagkrachtige en ervaren openbare opdrachtgever als de stad Leuven een meerwaarde kan bieden. Het Team Vlaams Bouwmeester koos bij deze Open Oproep voor een uniek tweefasenverloop: vijf geselecteerde ontwerpteams gaven eerst hun visie op de ontwikkeling van de hele site, en vervolgens werkten drie teams hun voorstel voor het podiumkunstengebouw verder uit.

Aan de hand van beeldmateriaal en archiefdocumenten laat de tentoonstelling u kennismaken met het ontwerpend onderzoek en de zoektocht naar een ontwerpteam voor dit project. De reconstructie van het traject laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, welke diversiteit aan voorstellen de Open Oproep oplevert en welke sleutels worden gehanteerd om de opdrachtgevers in hun kwaliteitsstreven te ondersteunen. Tenslotte laten zes themavideo’s de voormalige Vlaams Bouwmeesters en projectbegeleiders bij Team Vlaams Bouwmeester zelf aan het woord.

 

Debat

Op zondag 12 juni discussieert een panel van betrokkenen over het plannings-, wedstrijd- en ontwerpproces voor de Podiumkunstensite. Wat is het belang van een goed proces, welke lessen werden geleerd en hoe vertaalt zich dit in architectuurkwaliteit? In het kader van de publieksdag ‘Benedenstad op Zondag’ gaat moderator Joris Scheers (voorzitter gecoro) in gesprek met Leo Van Broeck (voormalig Vlaams Bouwmeester), Anne Malliet (projectverantwoordelijke Team Vlaams Bouwmeester), Mark Tuff (Sergison Bates architects), Liesbet Veroeveren (directeur Gebouwen stad Leuven), Karen Landuydt (projectcoördinator stad Leuven) en Maarten Van Den Driessche (curator UGent).

Alle praktische info en de inschrijvingslink voor het debat kan je terugvinden op de website van Stad & Architectuur

Bron: Stad en Architectuur
Deel dit artikel:
Onze partners