DecimA voegt speelse toets toe aan ZuidBoulevard in Waregem

In de zomer van 2017 werd ZuidBoulevard met een groot volksfeest officieel geopend. Het is een unieke promenade omgeven door een mix van functies. Zo vindt u er de nieuwe stadsbibliotheek, drie appartementsgebouwen en diverse handelszaken. Tegelijkertijd is ZuidBoulevard de nieuwe toegang naar het centrum van Waregem en het winkelcentrum Het Pand. ZuidBoulevard is gerealiseerd door Vanhaerents Development, ontworpen door goedefroo+goedefroo architectenRobbrecht & Daem architecten en Bureau Bas Smets.

Vroeger bestond de site uit een groot en weinig aantrekkelijk rusthuis met erg veel bovengrondse parkeergelegenheid, nu is het een attractief nieuw openbaar plein voor zowel jong als oud.

De boulevard is op het gelijkvloers omrand door de nieuwe stadsbibliotheek, een aantal handelszaken en horecazaken. Daarboven zijn er drie appartementsgebouwen met in totaal 58 wooneenheden. De boulevard loopt in een helling van 4% tot op het niveau van Het Pand.

Op die manier komen bezoekers, zonder extra trappartijen te hoeven overbruggen, naadloos in het winkelcentrum van de stad (waar ook het stadhuis en het OC De Schakel zijn gevestigd) terecht. Onder de boulevard bevindt zich een grote stadsparking. Zo werd het idee om een autoloos openbaar domein uit te werken, gegarandeerd.

 

DecimA

De autovrije promenade met de kleiklinker Grafiet uit de Decima-reeks is een indrukwekkend project met zijn 45 meter breedte en 135 meter lengte. Langs de promenade worden de bezoekers verwend met fonteinen en veel groen. Zo zijn er graspartijen en verschijnen er bomen uit de traphallen in het midden van de promenade.

Om de kleiklinkers te kiezen gingen projectontwikkelaar en stadsbestuur ook niet over één nacht ijs. “Ik ben op één dag met de burgemeester van Waregem, Kurt Vanryckeghem, het hele land rondgereden om overal kleiklinkers te bekijken en te beslissen welke geschikt waren. Zo veel tijd nemen voor zoiets zorgt ervoor dat het plaatje klopt. Als ontwikkelaar weet je hoe bepaalde ideeën er in het echt uitzien. Maar als leek is dat niet altijd gemakkelijk. We hadden veel vergaderingen nodig om aan het stadsbestuur te tonen dat onze ideeën niet zo vreemd waren als ze op het eerste zicht leken”, lacht Stefanie Vanden Broucke (algemeen directeur bij Vanhaerents Development).

 

Half matte en half glanzende textuur

Er werd uiteindelijk gekozen voor de DecimA Grafiet kleiklinker die een half matte en een half glanzende textuur heeft. Door die textuur en doordat de kleiklinkers in verschillende legverbanden zijn verwerkt, reflecteert het licht op verschillende manieren. Wat op zijn beurt voor een speelse touch zorgt.

Zo werden de kleiklinkers op de helling verwerkt in halfsteensverband, terwijl op er op het vlakke gedeelte boven een elleboogverband werd toegepast. De verschillende lichtinvallen zorgen er ook voor dat de dynamiek van de hellende promenade wordt geaccentueerd.

 

Duidelijke tracées

ZuidBoulevard wordt beschouwd als een enorme aanwinst voor de stad Waregem. De boulevard maakt deel uit van het masterplan ‘Waregem Zuid’ dat momenteel in uitvoering is. Het is ook de bedoeling om de kleiklinkers in verdere uitwerking van het plan te gebruiken, zodat er eenheid ontstaat en duidelijke tracées voor zachte weggebruikers worden geprononceerd.

Bron: Vande Moortel

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners