Deens groendak rijst op unieke wijze vanuit het maaiveld omhoog

Wie zich ooit heeft afgevraagd waar vorm en functie elkaar ontmoeten, die zal het antwoord vinden in de Deense plaats Lyngby. Hier is in de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan BaseCamp Lyngby.

Basecamp Lyngby, dat volledig opgaat in haar omgeving, vormt een gedeelde leefomgeving voor 900 studenten, afgestudeerden en ouderen. Architectenbureau Lars Gitz en landschapsarchitectenbureau Kragh en Berglund, die samen de organische structuur van dit bouwwerk bedachten, lieten zich bij het ontwerp inspireren door het groene karakter van Lyngby. Ze gaven met het ontwerp vorm aan de wens om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Binnen het ontwerp hebben de architecten dan ook getracht ruimtes te creëren die onbelemmerd en op natuurlijk wijze in elkaar overvloeien. Zowel binnen als buiten. Het gebouw beschikt over woon- en leefruimtes, een bioscoop, verschillende gamerooms en een fitnessruimte.

 

Prijswinnend ontwerp

Het meest opvallende aan Basecamp Lyngby is de manier waarop het groendak op unieke wijze vanuit het maaiveld omhoog rijst. Iets dat tot een adembenemende, zeg maar gerust sculpturale compositie leidt. Het is dan ook niet voor niets dat het gebouw al meerdere internationale prijzen heeft gewonnen. Sterker nog, Basecamp Lyngby is het eerste gebouw in de geschiedenis dat maar liefst 8 Muse World Awards tegelijk won. Toch is Basecamp Lyngby veel meer dan alleen een lust voor het oog. Het gebouw, en dan met name het dak is vooral ontzettend functioneel.

 

Een atletiekbaan op het dak

Naast het stimuleren van de biodiversiteit zorgt het groendak van Basecamp Lyngby voor een regenwaterbuffer, zuivert het de lucht, verlaagt het de omgevingstemperatuur, reguleert het de binnentemperatuur én bespaart het energie. En o ja, het dak is uitgerust met een 800 meter lange atletiekbaan.

Over de vormgeving van het dak is dan ook uiterst zorgvuldig nagedacht. De hoogte stijgt langzaam met zijn blik in het zuidoosten, waar het een prachtig uitzicht over Lyngby en The Lyngby Lake onthult. Met zijn unieke vorm en compositie, en ongekende functionaliteiten is het een dak van Basecamp Lyngby een dak als geen ander.

Voor de steile dakgedeelten tussen vloer- en dakniveau werd door ZinCo circa 800 m² Protectodrain® PD 250 geleverd, een zwaar belastbaar drainage-element gemaakt van ABS kunststof met aan de onderkant een gecacheerde rubberen beschermmat. In de vlakkere ruimtes boven en onder is nog eens ca. 8.000 m² Floradrain® FD 40-E en ca. 500 m² FD 25-E toegepast. Floradrain® is een bewezen en betrouwbaar drainage– en waterbufferingselement dat gemaakt is van gerecycled, thermisch gevormd polyethyleen. De werkzaamheden aan het dak zijn afgelopen november afgerond. 

Bron: ZinCo

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage