Deense schoolvoorbeelden – De Sydhavn Skole is een droomschool

De Sydhavn Skole is een splinternieuw schoolgebouw gelegen in het havengebied ten zuiden van de binnenstad van Kopenhagen. Het ontwerp is beslist opmerkelijk te noemen want  het Deense JJW Arkitekter legde de school gedeeltelijk in het water zoals een schip aan de kade ligt. Architectura ging tijdens de Kopenhagenreis “mee aan boord”.

In april organiseerde Centrum voor Gezonde Scholen een tweedaagse reis naar Kopenhagen waar Architectura samen met tientallen andere architecten aan deelnam. Ook Jos Leysens, ingenieur-architect en zaakvoerder van License to Build, was van de partij. Over Sydhavn Skole kreeg hij niets negatiefs over zijn lippen: “de architect heeft geweldig met de ruimte gespeeld en ook de bouwmaterialen zijn van zeer hoge kwaliteit. De buitenruimten zijn bijzonder omdat ze op elk niveau kort bij de klassen betrokken zijn. In België is dat juist helemaal niet het geval.”

 

School als stad

Aan de waterkant richtte JJW Arkitekter grote terrassen voor buitenactiviteiten. De school is opgebouwd als een stad met huizen, straten, open ruimtes en winkels. Centraal bevindt zich een groot plein. Bedoeling van deze structuur is dat de school zal fungeren als een ontmoetingscentrum. Ouders kunnen er gezellig koffie drinken in plaats van meteen naar huis te moeten rushen na de les. “Moest ik nu kind zijn, ik zou hier ongetwijfeld enorm graag school lopen,” concludeert Leysens.

Deel dit artikel:
Onze partners