Den Roeland schittert zoals weleer in Kortrijk

In oktober 2014 werd de renovatie van Den Roeland of de Patria op de Grote Markt in Kortrijk voltooid, een project van Adins – Van Looveren Architecten. witblad was verantwoordelijk voor het interieur. Het beschermd monument werd herbestemd tot een handelsruimte, een reeks appartementen en een hoekwoning. De ontwerpers kozen ervoor om zowel op de gevels als in het interieur de oorspronkelijke elementen te combineren met nieuwe hedendaagse toevoegingen.

Erfgoed met hedendaagse touch

Het historische gebouwencomplex tussen de Grote Markt, de Sint-Maartenskerk en het Begijnhof is een toeristische trekpleister van de stad Kortrijk. Door de subtiel doorlopende lijnen en de proporties over de verschillende gevels van deze gebouwen ontstaat de indruk dat de gebouwen één geheel zijn. Door het gebruik van de juiste materialen en kroonlijsthoogtes hebben Adins – Van Looveren Architecten geprobeerd het karakter van deze historische binnenstad te behouden. Zo werden er op de hoekwoning van Den Roeland koperen gevelpanelen aangebracht die op termijn zullen verouderen en verdonkeren. Daardoor zal het gebouw met de jaren opgaan in zijn historische omgeving. Ook werden de vloeren en plafonds behouden en werd de bestaande scheefgetrokken dakspant hergebruikt in een hedendaags interieur.

 

Ere wie ere toekomt

Aan het herbestemmen van dit historisch monument ging echter veel overleg met de Dienst Erfgoed en Stedenbouw vooraf. Elke keuze moest verantwoord kunnen worden alvorens goedkeuring te krijgen. Daarnaast was ook de aanleg van een ondergrondse parkeergarage met autolift geen sinecure, vooral door de ligging in het historische stadscentrum. Den Roeland of Patria werd jarenlang verwaarloosd, maar dankzij de samenwerking en goodwill van de verschillende partijen en de bouwheer kon dit classicistische hooghuis in ere hersteld worden. 

Deel dit artikel:

Onze partners