DETOO Architects aangesteld voor grootschalige renovatie van ziekenhuis IMBO in Oostende

BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) heeft van Stad Oostende een bouwvergunning verkregen voor een grootschalige opfrissing en renovatie van het bestaande IMBO gebouw. Dit project ontvangt VIPA-steun van de Vlaamse overheid en is erkend als een precair dossier. Het richt zich op het verbeteren van de patiëntveiligheid en -beleving. Het ontwerp, uitgewerkt in samenwerking met DETOO Architects uit Oostende, is verfijnd door multidisciplinaire werkgroepen. De lokale buurt is betrokken en geïnformeerd, wat het project een sterk participatieve structuur geeft.

"Deze renovatie zal extra therapieruimte creëren en de patiëntenstromen optimaliseren. Alles is gericht op een optimale revalidantenervaring", vertelt Nick Marlein, Algemeen Directeur van BZIO. "BZIO is ambitieus en volop in groei, en we kijken ernaar uit om met deze verbouwingen de benodigde ruimte te bieden voor de komende jaren."

 

(Ver)bouwprogramma

Een significante verandering is de verplaatsing van de hoofdingang van de Zeedijk naar een meer beschutte locatie aan de achterzijde, om de patiëntveiligheid en toegankelijkheid te verhogen. Er komt ook een aparte, afgescheiden logistieke- en personeelsingang. Het concentreren van alle therapiezalen op één verdieping zal de multidisciplinaire samenwerking versterken en de liftbezetting tijdens piekmomenten verminderen. Verder wordt een nieuwe cafetaria met polyvalente ruimte gebouwd, grenzend aan het keukengedeelte met terras. Ook ondergaan de nieuwe "voorgevel" en bijbehorende zonneterrassen een vernieuwing, inclusief de installatie van verticale tuinen tot op de bovenste verdiepingen.

 

Vergroening van de buurt

Duurzaamheid is een kernaspect van het ontwerp, met systemen voor het opvangen en gebruiken van meer dan 100.000 liter regenwater voor onder andere de sanitaire ruimtes. Automatische deuren naar de zonneterrassen zullen de toegankelijkheid voor patiënten met een (tijdelijke) beperking verbeteren en zorgen voor een betere energie-efficiëntie. Ook worden twee verdiepingen voorzien van nieuwe technieken op het vlak van warmtepompen en ventilatie. Aan de nieuwe hoofdingang wordt een onderhoudsvriendelijke stadstuin aangelegd die open zal staan voor buurtbewoners, verbonden met een ruim en toegankelijk wandelpad vanaf de bestaande parkeerplaats. Deze aanpassingen worden beschouwd als een algemene verbetering en vergroening voor de buurt.

 

Strategische ontwikkeling

De renovatie door volgt op een eerdere modernisering van alle verpleegafdelingen en maakt deel uit van de langetermijnstrategie van BZIO om de infrastructuur te laten aansluiten bij de sterke zorgkwaliteit die BZIO al decennia biedt. In totaal zal BZIO zelf meer dan 10 miljoen euro investeren in de verbouwingen, aangevuld met VIPA-subsidies uit Vlaanderen. BZIO plant verder om tegen de zomer een nieuwe strategische ontwikkeling te onthullen, inclusief een nieuwe naam die de ambities en groei van de organisatie weerspiegelt.

Bron: BZIO
Deel dit artikel:
Onze partners