Dirk Scharmer: voorvechter van de strobalenwoning

Ecobuild, Ecoconstruction en VIBE organiseren volgende week De week van het stro, een ideale gelegenheid om de vele voordelen van strobalenbouw in de schijnwerpers te zetten. Een van de internationale sprekers is Dirk Scharmer, een Duitse pionier inzake strobaalwoningen.

De week van het stro start op 14 september met een congres rond het thema: 'Stro, een innovatieve oplossing voor tertiaire gebouwen', en dit in één van de mooiste en grootste passiefgebouwen van Europa, namelijk het Bel-gebouw op het terrein Tour&Taxis in Brussel. Dirk Scharmer is een van de internationale experts die het spreekgestoelte zullen beklimmen. 

 

Dirk Scharmer

Er bestaan diverse technieken om strobalen te gebruiken en daarbij lijken verschillende landen een eigen voorkeur te hebben. De in Duitsland gebezigde techniek werd ontwikkeld door Dirk Scharmer. Hij is de oprichter van het Fachverband Strohballenbau Deutschland e.V. (FASBA). Scharmer ijvert voor productie, reproduceerbaarheid en de mogelijkheid tot algemene toepasbaarheid door de meer traditionele aannemers. Met zijn systeem is het mogelijk om een strobalen kantoorgebouw van vijf verdiepingen te bouwen.

Scharmer systeem zit als volgt in elkaar. Eerst worden de strobalen in een houten frame geplaatst, dat een verdieping hoog is. Vervolgens plaatst hij de strobalen op hun kant en in de lengte in het frame en perst hij ze onder druk om kieren te vermijden. Als afwerking wordt leem gebruikt. Deze wanden kunnen geprefabriceerd op de werf geleverd worden. Met een aanzienlijke beperking van de bouwtijd als resultaat.

 

Conferentie Strobalenbouw

Wil je meer te weten komen over deze manier van bouwen? Kom dan naar de Conferentie over strobalenbouw.

Deel dit artikel:
Onze partners