Dirk Somers (Bovenbouw) pakt uit met patchwork van baksteen op Biënnale Venetië

De Belgische architecten zijn goed vertegenwoordigd op de biënnale van Venetië. Zo ook bureau Bovenbouw van Dirk Somers dat uitgenodigd werd door Caruso St John Architects. In Venetië gaf Dirk Somers aan Architectura meer uitleg over de woonuitbreiding in Mortsel die ze hier tonen. Een opmerkelijk project dat verschillende texturen en metselverbanden van baksteen in één geheel combineert.
De Belgische architecten zijn goed vertegenwoordigd op de biënnale van Venetië. Zo ook  bureau Bovenbouw van Dirk Somers dat uitgenodigd werd door Caruso St John Architects. In Venetië gaf Dirk Somers aan Architectura meer uitleg over de woonuitbreiding in Mortsel die ze hier tonen. Een opmerkelijk project dat verschillende texturen en metselverbanden van baksteen in één geheel combineert. 

Caruso St John Architects uit Londen organiseert een groepstentoonstelling waarvoor het zeven bureaus heeft uitgenodigd. Bovenbouw (ontstaan uit het vroegere Huiswerk architecten)  is daar een van. Het bureau van Dirk Somers heeft hiervoor het politiekantoor in Schoten geselecteerd, een project dat al meermaals aan bod is gekomen op onze site onder meer dankzij de 2020challenge die het studiebureau Arcadis won met dit energiezuinig gebouw.


Dubbelganger van bestaande woning

Daarnaast toont Bovenbouw met een woonuitbreiding in Mortsel ook een kleinschaliger project.
“De woning is eigenlijk een herneming van een woning die er al stond”, vertelt Dirk Somers. We hebben voor de uitbreiding niet geopteerd voor een klassieke achterbouw maar wel voor een woning achter een woning. Een zelfstandig huis met een eigen profiel en een eigen voorgevel. Een woning die opnieuw een schoorsteen heeft, opnieuw een trap heeft, opnieuw zijn eigen kamer s en leefruimte heeft en zo een soort dubbelganger is van de oude woning. Binnenin wordt dat idee van nieuwe kamers en nieuwe trappen ook doorgetrokken.”







Om de continuïteit tussen voor- en achterbouw te benadrukken is de zijgevel van de uitbouw, net als die van de bestaande woning, uitgevoerd in metselwerk. Vlakken in verschillende formaten stenen en metselverbanden reflecteren de ruimtelijke organisatie van het achterhuis en creëren een rijk palet aan texturen in de relatief gesloten wand. Door de nieuwe gevel vervolgens te schilderen wordt deze weer tot één geheel gemaakt en krijgt het achterhuis een zelfstandig statuut. Het schilder en pleisterwerk loopt gedeeltelijk over naar de bestaande bouw om voor- en achterhuis te verbinden en tegelijkertijd beschadigingen in het bestaande metselwerk te repareren.

    


Een vrijwel volledig beglaasde achtergevel maakt dat de uitbouw maximaal profiteert van de diepe tuin.
Het dakprofiel van het voorhuis is hernomen in het achterhuis maar enigszins vervormd als gevolg van de stedenbouwkundige regels. Daardoor krijgt de uitbreiding een eigen karakter. Waar voor- en achterhuis elkaar ontmoeten plooit de gevel van het achterhuis naar binnen om de lengte van de gevel te doorbreken. De zo ontstane nis brengt licht in de keuken van het voorhuis en maakt een (verblijf)plek aan de steeg die straat en tuin verbindt.








Foto's: Karin Borghouts

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage