Distributie-units Caleffi in torencomplex Drie Leeuwen in Vilvoorde

Vilvoorde is een prestigieus torencomplex rijker. Het complex, dat de naam ‘De Drie Leeuwen’ draagt, bevat 72 luxeappartementen en is een ontwerp van Robbrecht & Daem Architecten. In de sanitaire installatie zorgen de distributie-units van Caleffi op een aanzienlijke besparing op het geïnstalleerd vermogen. 

Naast een maximum aan comfort bieden de appartementen sublieme vergezichten op de skyline van het vlakbij gelegen Brussel. Studiebureau Grontmij zorgde samen met installatiebedrijf CO-Worx voor de sanitaire installatie. Daarbij koos men voor één centrale stookplaats. Die centrale stookplaats is op het dak geplaatst. Van daaruit vertrekken de verdeelleidingen die via de schachten naar de 72 appartementen lopen. Daar zorgen de distributie-units van Caleffi voor de verdeling naar de radiatoren en de voorzieningen voor sanitair warm water. Zo wordt er volgens Caleffi flink bespaard op geïnstalleerd vermogen.

 

Centrale stookplaats

Indien men de appartementen zou uitrusten met aparte ketels, moet men een hoger vermogen plaatsen voor de productie van het sanitair warm water. Door met een centrale stookplaats te werken, kan men rekening houden met de gelijktijdigheid en is dit slechts 8 kW per appartement.

 

Centrale gasleiding

Daarnaast heb je maar één centrale gasleiding nodig in plaats van 72, indien je met aparte condensatieketels zou werken. Niet alleen plaatsbesparend, maar ook goedkoper omdat de installatiekost lager is.

 

Onderhoud

Verder zijn er nog andere voordelen: denk maar aan het verschil in onderhoud. Zo moet je slechts twee ketels onderhouden in plaats van 72. De distributie-units zelf vragen nagenoeg geen onderhoud, wat ook weer scheelt in de kosten. Om het individuele verbruik per gezin te kunnen meten, is er ook in elk appartement een Conteca-energiemeter geïnstalleerd.

  • Opdrachtgever: Skyline Europe
  • Architect: Robbrecht&Daem Architecten
  • Studiebureau: Grontmij
  • Installateur: CO-Worx
Deel dit artikel:
Onze partners