dmvA ontwerpt Woon- en Zorgcentrum in groene omgeving

Het Mechelse architectencollectief dmvA ontwierp onlangs een nieuw Woon- en Zorgcentrum in de groene rand rond Mechelen. Met dit voorstel voor het centrum ‘De Muze’ trachten ze het gebouw één te laten worden met zijn groene omgeving.

Het Mechelse architectencollectief dmvA ontwierp onlangs een nieuw Woon- en Zorgcentrum in de groene rand rond Mechelen. Met dit voorstel voor het centrum ‘De Muze’, waarmee het bureau reeds aan hun vierde ontwerp binnen de zorgsector toe is, trachten ze het gebouw een te laten worden met zijn groene omgeving.



Woon- en zorgcentrum De Muze, Muizen, dmvA, 2010

 

Het terrein voor het nieuwe woon- en zorgcentrum bevindt zich in het Vlaamse dorp Muizen, op de gronden van een voormalige fabriekssite tussen de spoorlijn Mechelen-Brussel en de Dijle.
Deze plek wordt gekenmerkt door zijn ligging aan de rand van het dorp, in een perifeer landelijk gebied én door het feit dat het zich temidden van een bouwblok bevindt met uitzicht op het beemden van de Dijlevalei.

 

Woon- en zorgcentrum De Muze, Muizen, dmvA, 2010

 
Door de aanplanting van bomen wil dmvA de bestaande fabriekssite vooreerst omvormen tot een heus park. Het ontwerpteam besloot hierbij om het woon- en zorgcentrum net temidden van dit nieuwe park in te planten. Deze groene omgeving wordt vervolgens ook verder doorgetrokken in het ontwerp van het gebouw zelf. Vooreerst wordt het woon-zorgcenturm opgebouwd rond twee grote groene patio’s die alle kamers van voldoende licht en lucht moeten verzekeren. Daarnaast kenmerkt het gebouw zich door enkele opvallende uitsnijdingen in het bouwvolume en diverse groene daken die het gebouw als het ware laten opgaan in de natuur.




Woon- en zorgcentrum De Muze, Muizen, dmvA, 2010

 

Tot slot: dmvA stelt zelf dat “het architecturaal concept gebaseerd is op kleuren, sferen en materialen” en dat “de organisatie van clusters rond gemeenschappelijke ruimten zijn ontstaan vanuit het principe van zintuiglijke prikkeling van ouderen. Dit is genieten!”


Projectgegevens


Ontwerp : dmvA
Opdrachtgever : nv Milsenhof
Team : David Driesen, Tom Verschueren, Valerie Lonnoy
Locatie : Mechelen
Aannemers : Van Poppel nv
Studiebureau stabiliteit : ASB
Oppervlakte : 5000 m2
Voltooid : 2010
Beeldvorming : dmvA

 


Deel dit artikel:

Onze partners