dmvA wint Erich Mendelsohn Award for Brick Architecture 2023 voor ‘Het Theater’ op de Hoge Rielen

In Berlijn vond recent de officiële prijsuitreiking plaats van de prestigieuze Erich Mendelsohn Award for Brick Architecture 2023. Het Mechelse dmvA deed het podium Belgisch kleuren. Met het project ‘Het Theater’ op domein De Hoge Rielen in Kasterlee kaapte het ontwerpbureau de hoofdprijs weg in de categorie “Renovatie”. De bureaus BLAF architecten en Studio Farris Architects waren genomineerd in de categorie "Open en halfopen woningen", maar vielen buiten de prijzen.

Het Theater is een uniek reconversieproject gelegen op het jeugddomein De Hoge Rielen in Kasterlee. De verschillende soorten metselwerk van het hybride gebouw vertellen de geschiedenis van het domein, als oorspronkelijk militair landschap en later als jeugdaccommodatie. dmvA zorgde bij het ontwerp voor de uitzuivering en het behoud van die historische leesbaarheid. Om aan het gevraagde programma te voldoen werden toevoegingen gedaan, waaronder het theater, een berging en een keuken. Deze extensies, gecreëerd in subtiel metselwerk in gelijmd stapelverband zorgen op hun beurt voor de architecturale veruitwendiging van de nieuwe tijdslaag.

De jury van de Erich Mendelsohn Award for Brick Architecture looft de natuurlijke en coherente manier waarop het renovatieproject is geëvolueerd, zonder zijn oorsprong te verloochenen: “De tijdlagen van de locatie, zowel het militaire gebruik tijdens de Koude Oorlog als de ontmoetingsplaats voor jeugdgroepen, zijn nog steeds afleesbaar. De feitelijke kwaliteiten - de bouwtechnologie, de baksteen en de metalen kozijnen - worden van binnen en van buiten gevierd, zodat de plek zijn oorspronkelijke karakter behoudt. Om het huidige multifunctionele gebruik als onderdeel van een theater mogelijk te maken, hebben de architecten het bestaande gebouw uitgebreid. Maar wat is toegevoegd - een keuken, opslag en een klein podium - is net zo groot als nodig is. Ook deze toevoegingen zijn gedaan in baksteen: er is geen nieuw materiaal gebruikt, het gebouw is voortgezet in de genius loci van de locatie."

Bron: dmvA & Erich Mendelsohn Award for Brick Architecture
Deel dit artikel:
Onze partners