DORMA lanceert BIM

DORMA hecht veel belang aan het verschaffen van genuanceerde en betrouwbare informatie aan zijn klanten. De lancering van de nieuwe BIM-modellen is in dit opzicht een troef. 

Samen bouwen is informatie delen

Building Information Modeling, of BIM, ontstond uit de nood aan duidelijke gedeelde informatie voor de betrokken partijen bij een gezamenlijke bouw. Wanneer bedrijven samen bouwen, is goede informatie-uitwisseling van groot belang. Daarbij kan het BIM-model, een gecentraliseerd 3D-model van het gebouw, een oplossing bieden en de kerngegevensbron vormen. Alle relevante informatie rondom het bouwproject is namelijk voor alle betrokken partijen en gedurende het hele proces in 3D beschikbaar.

 

Technische eigenschappen en functies primeren op grafische extra’s

DORMA besteedde bij het ontwerpen van de BIM-modellen bijzondere aandacht aan gebruiksgemak en eenvoudige toepasbaarheid. Daarom werden grafische extra’s zoveel mogelijk achterwege gelaten, en kozen ze ervoor zich te focussen op technische eigenschappen en functies. Daarbij verkoos het bedrijf niet alles wat technisch mogelijk is op het model te weergeven. In de plaats daarvan legde het de nadruk op de volledigheid van de eigenschappen en de naleving van de standaarden. Zo blijft het model overzichtelijk en gemakkelijk toepasbaar. Natuurlijk hangt de complexiteit van de verschillende modellen samen met de beoogde toepassing ervan. Zo is het BIM-model van de TS 93 deurdrangers simpeler dan dat van de HSW schuifwandsystemen. Ook werd elk BIM-model volgens de concrete behoeften van een specifieke planningsfase ontwikkeld.

 

Snel problemen detecteren is kosten besparen

Het gebruik van BIM-modellen biedt vele voordelen. Zo kunnen fouten en tekortkomingen al tijdens de planning worden geïdentificeerd en gecorrigeerd, wat veel kosten kan besparen. Ook krijgt de klant betrouwbare informatie van de fabrikant, waardoor realistische kostprijsberekeningen reeds vroeg in de planningsfase uitgevoerd kunnen worden. De klant beschikt verder over een betere visualisatie van het ontwerp dankzij realistische 3D-afbeeldingen van het gebouw. Tot slot krijgt hij ook een beter zicht op de toegevoegde waarde van de gebruikte materialen, wat kan helpen bij de selectie daarvan. Het gebruik van BIM-modellen sluit dus naadloos aan bij de DORMA-missie: “aanbieden van technische informatie en het begeleiden van de klant in zijn zoektocht naar een totaaloplossing”.

Bron: DORMA
Deel dit artikel:
Onze partners