Droogbouw was de ideale oplossing voor nieuw pand Landrover-Jaguar Dendermonde

Land Rover Dendermonde was toe aan een nieuw onderkomen en vond dit in een splinternieuw pand in Zele, langs de N47. Een grotere visibiliteit en vlotte bereikbaarheid zijn slechts twee voordelen van de verhuis naar deze nieuwbouw. De vestiging heeft een meervoudige functie: naast de garage zelf, die uitgerust is met een geavanceerde werkplaats en een showroom van in totaal 1.000 vierkante meter, werden op de bovenverdieping kantoren ondergebracht. HA Architecten stond in voor het ontwerp, Cordeel was de aannemer voor de ruwbouw en Siniat leverde plafondplaten, scheidingswanden en voorzetwanden.

Demecoplaf, afwerkingsbedrijf en één van de pioniers in het gebruik van droogbouw toepassingen van Siniat, stelde ook in dit project Siniat-systemen voor. Filip Van de Weghe licht toe: “Wij zijn zeer tevreden over de producten en systemen en zullen, indien mogelijk, altijd de Siniat oplossingen voorstellen aan de architect of bouwheer. De keuze voor het aanwenden van gebruikte materialen is in dit dossier afkomstig uit het technisch bestek van de architect.” In dit project was er sprake van een zeer korte bouwtijd, wat maakte dat voor de afwerking droogbouw meer voor de hand lag dan traditioneel metselwerk.

 

Akoestiek

De eisen in het lastenboek hadden voornamelijk betrekking op akoestische prestaties en op de bouwtijd. Zo moest in de showroom en kantoren de nagalmtijd gereduceerd worden. Hiervoor werd er geopteerd voor de akoestische plafondplaten Lacoustic. Naar bouwtijd toe werd de eis gesteld dat alle wanden en voorzetwanden geplaatst moesten zijn binnen een periode van drie maanden.

 

Brandveiligheid

Buiten het lastenboek om, werd er door de brandweer een bijkomende eis gesteld: de overgang tussen twee gedeeltes van het gebouw zou extra beschermd moeten worden tegen brandoverslag. De activiteiten in de garage zelf (lassen, gebruik van brandstof,….) zijn namelijk niet zonder brandgevaar, wat maakt dat er bijkomende aandacht geschonken moet worden aan de beveiliging van de aangrenzende showroom.

Door compartimentering (EI120) moet de brandoverslag beperkt worden en de constructie minimaal twee uur stand houden. Het was op dit moment dat Promat als specialist in passieve brandbeveiliging mee in beeld kwam. Na overleg tussen de verschillende partijen, het verzamelen van de nodige documentatie en goedkeuring van de architect, werd al snel gekozen voor Promatect100.

 

Kantoren

In de kantoren werden omwille van akoestische vereisten de geluidsabsorberende geperforeerde designplaten Siniat ‘Lacoustic’ (Type 6/18R) toegepast. Zo werd een uitstekende ruimteakoestiek in combinatie met een unieke uitstraling gerealiseerd, én werd er tijd bespaard. De V-naad en de unieke Cost-Cutter-rand van de Lacoustic platen zorgen immers voor een gemakkelijke en vlotte montage, wat niet onbelangrijk was gezien de korte bouwtijd. 

 

Garage

Voor het garagegedeelte van de concessie werd beroep gedaan op de brandwerende producten van Promat: hier werd Promatect100 onder steeldeck gebruikt. De combinatie van Siniat én Promat oplossingen, maakt dit niet enkel een geslaagd Siniatproject, maar eveneens een succesvol Etex Building Performance-project, en bewijst de complementariteit van beide merken.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners