Duco genomineerd voor Benelux Aluminium Award

Duco Ventilation & Sun Control is met de renovatie van zijn bedrijfsgebouw genomineerd voor de Benelux Aluminium Award. Deze prijs wordt op 6 maart uitgereikt op de vakbeurs Renovatie in Den Bosch. Het bedrijfsgebouw van Duco onderging vorig jaar een succesvolle energiezuinige metamorfose naar de plannen van Govaert & Vanhoutte. Op het dak bevinden zich 2600 zonnepanelen, goed voor de productie van 550.000 kWh groene stroom of het jaarverbruik van 160 gezinnen.
Duco Ventilation & Sun Control is met de renovatie van zijn bedrijfsgebouw genomineerd voor de Benelux Aluminium Award. Deze prijs gaat dit jaar naar een project voor duurzame renovatie en wordt op dinsdag 6 maart uitgereikt op de vakbeurs Renovatie in Den Bosch. Het bedrijfsgebouw van Duco langs de Handelsstraat in Veurne onderging vorig jaar een succesvolle energiezuinige metamorfose. Daarbij werd het esthetische aspect niet uit het oog verloren. Architectuurburo Govaert & Vanhoutte uit Brugge stond in voor het ontwerp.
Dankzij deze renovatie vormt de hele site van Duco -bestaande uit twee hoofdgebouwen- een architecturale baken in de industriezone van Veurne, langs de autosnelweg E40.


Extra gevelisolatie

De gevel werd voorzien van extra isolatiemateriaal. De gevel werd rondom helemaal voorzien van zwarte aluminium panelen met extra isolatiewaarde. Dat zorgt niet enkel voor een betere R-waarde (>1.9 m²K/W), maar biedt ook esthetisch een meerwaarde aan het gebouw.
Nieuw geïsoleerd dak De verduurzaming van het gebouw zette zich verder door in het dak van het gebouw. Dat werd volledig vernieuwd en voorzien van extra isolatie.


Architecturale zonwering

De tweede grote stap waarbij aluminium werd toegepast, is het voorzien van Duco’s eigen architecturale zonwering. De grote lamellen van de DucoSun Cubic  400 werden verticaal over de hele lengte van de gevel geplaatst. De grootte van de lamellen (400 mm) is uniek in zijn soort . Ze dragen ook bij tot een strak en rechtlijnig design. De toepassing van deze zonwering zorgt voor een verlaging van de koellast van het gebouw tot 30%.


Nachtventilatie

In 1998 werden de nieuwe burelen als eerste in België voorzien van automatische gestuurde nachtventilatie. Tijdens de warme zomermaanden komt er ’s nachts dankzij de nachtventilatie frisse lucht binnen, die het gebouw op een natuurlijke manier afkoelt. Zo wordt een energieverslindende airco overbodig gemaakt.


2.600 zonnepanelen

Bovendien werden op het dak zonnepanelen geplaatst die het hele gebouw energieneutraal maken op het vlak van elektriciteitsbehoefte. In totaal beschikt Duco over 2.600 zonepanelen, goed voor de productie van 550.000  kWh groene stroom of het jaarverbruik van 160 gezinnen.
De Benelux Aluminium Award wordt tijdens de vakbeurs Renovatie in Den Bosch uitgereikt. Op dinsdag 6 maart maakt Fred Schoorl, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), de winnaar bekend van het meest duurzaam gerenoveerde project.


Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage