DUCO voorziet gezond binnenklimaat en openheid voor archiefgebouw Youston

Youston, een toonaangevende specialist in archiefopslag en archiefbeheer voor de lange termijn, heeft een continue groei doorgemaakt. Om deze groei te accommoderen werd in maart 2023 een nieuw gebouw ontwikkeld door PCp Architecten in Genk. De nieuwbouw is bijna vier keer zo groot en omvat een nieuw magazijn voor de veilige en vertrouwelijke opslag van papieren documenten, een bijbehorend kantoorgebouw, parkeervoorzieningen en laaddocks. Voor de gevelbekleding van het nieuwe kantoorgebouw werd DUCO ingeschakeld.

Een eindeloze, future-proof snelweg aan papier

Tijdens de ontwerpfase van het gehele nieuwe gebouw werd bewust gekozen voor duurzame en energie-efficiënte systemen om de impact van het gebouw op het milieu te verminderen en energie te besparen. Daarnaast werd ook proactief rekening gehouden met de groei van het bedrijf. Zo kunnen op dit ogenblik maar liefst 5 miljoen gestapelde archiefdozen, gelijk aan een eindeloze snelweg van papier, in de faciliteit worden opgeslagen. Maar als in de toekomst behoefte is aan meer ruimte, staat PCp Architects klaar met een oplossing.

"Als er in de toekomst behoefte is aan extra opslagruimte, kunnen we het nieuwe volume spiegelen in een mogelijke volgende fase. Op deze manier kunnen we kort op de bal spelen en snel een antwoord bieden op eventuele verdere groei van het bedrijf.", zegt Jochen Kerkhofs, CEO van PCp Architects.

Zwevend bovenvolume als eyecatcher

Uit esthetische overwegingen en omwille van de organisatie van het terrein werd het nieuwe gebouw aan de Mondeolaanzijde geplaatst. Esthetiek speelde ook een cruciale rol bij de keuze van de gevelmaterialen voor het kantoorgebouw.

"Met de materiaalkeuze voor de gevel van het kantoorgebouw wilden we het gevoel van een zwevend bovenvolume creëren. Dit wordt benadrukt door het witte DucoSun Cubic frame en de lamellenstructuur die is toegepast op de vliesgevel op de bovenste verdieping. De naast elkaar geplaatste lamellen vormen daarbij een toepasselijke verwijzing naar het stapelen van papier. De DucoSun Cubic lamellen geven het kantoorgebouw een frisse uitstraling en creëren een mooie symbiose tussen het kantoorgebouw, het straatbeeld en de omgeving. Het balkon voor de vergaderruimte en de vide op de eerste verdieping zijn dankzij de aluminium lamellen dan ook letterlijk en figuurlijk de eyecatcher van het project.”, legt Jochen Kerkhofs uit.

bevorderen Positieve werkomgeving 

Het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw vervult naast een esthetische, ook een functionele rol. De focus lag van bij de start op openheid, licht, ruimte. Maar ook op het bevorderen van een positieve werkomgeving en het welzijn van zijn medewerkers. Dit deed men door aandacht te besteden aan zonwering en aan het maximaliseren van de natuurlijke lichtinval in het gebouw.

"De DucoSun Cubic lamellen fungeren uitstekend als zonwering. Dit is vooral belangrijk in de steeds warmer wordende zomers om op elk moment van de dag een comfortabele en gezonde werkomgeving voor de kantoormedewerkers te waarborgen. Tegelijkertijd laten de lamellen voldoende natuurlijk, diffuus licht binnen. En dit komt uiteindelijk ook allemaal ten goede aan de werkprestaties van de kantoormedewerkers. Een win-win situatie dus.”, verklaart de CEO.

Gemeenschappelijke vertrouwensband

Het uiteindelijke resultaat van de uitbreidingswerken is een moderne, duurzame en aangename omgeving voor zowel medewerkers als bezoekers. Dit kon worden gerealiseerd dankzij de optimale opvolging tijdens het bouwproces, de uitstekende samenwerking tussen de verschillende partijen en de keuze voor duurzame, functionele en esthetische materialen.

Bron: DUCO
Deel dit artikel:
Contacteer Duco Ventilation & Sun Control
Onze partners