Duurzaam bouwen mogelijk met circulaire wanden van Faay Vianen

Duurzaamheid, circulariteit en biobased materialen: het zit verweven in het DNA van prefab wandenproducent Faay. De mindset 'Bouwen kan én moet anders' van Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk sluit daar goed op aan. “FAAY scoort met haar vlaswanden op alle fronten heel goed in de BCI-methodiek.”

Van der Heijden heeft de FAAY-wanden dit keer toegepast in een project met 17 nul-op-de-meterwoningen in de wijk Den Hoek in Helvoirt. Om de beste keuze te kunnen maken voor de bouw van de meest circulaire woning, is de aanbesteding voor het project in Helvoirt gegund op basis van de zogenaamde Building Circularity Index (BCI) methode. Van der Heijden bouw en ontwikkeling won de tender.

Kort bouwproces

Naast een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit is het bouwproces kort. Dit wordt onder andere gerealiseerd door verticaal bouwen en de prefabricage. Na zeventien werkdagen stonden dus alle woningen overeind. De oplevering is half oktober gepland.

Terugnamegaranties

De 17 nul-op-de-meter en klimaatadaptieve woningen bestaan uit een demontabel casco van onder andere groen beton en biobased, gerecyclede en recyclebare materialen. Dit is een project waarmee je echt impact kunt maken. Bij de BCI-methode wordt gekeken naar de herkomst van de materialen, de herbruikbaarheid en de losmaakbaarheid van materialen en elementen. En de wanden van Faay scoren heel goed in deze methodiek, onder meer door de vlaskern, de goede levenscyclusanalyse en de terugnamegarantie. En natuurlijk omdat ze demontabel zijn.

Verdiepingshoog en pasklaar

Zo maakt Van der Heijden op de verdiepingen gebruik van Kingsize scheidingswanden, verdiepingshoog en kamerbreed. De Kingsize scheidingswand is een complete, kant-en-klare, niet-dragende scheidingswand tot wel 4.5 meter breed. De elektravoorbereiding - zoals wandcontactdozen, sleuven voor elektra en verjongingen - zijn in de fabriek aangebracht.

De Kingsize panelen worden op zogeheten bokken in volgorde van montage én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd. Deze Kingsize panelen kunnen daardoor snel en heel eenvoudig ingehesen worden: ze passen in één keer op de vloer en sluiten perfect aan op de plafonds.

Bij de verwerking van Kingsize wanden is het voortraject van groot belang. Vandaar dat bij FAAY het werken met BIM nagenoeg standaard is geworden. Bouwen met Kingsize wanden zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen, besparen op brandstof en manuren en het terugdringen van stikstof en CO2.

Faay op maat

Voor de schuine zolderverdiepingen van de woningen in Helvoirt word gebruik gemaakt van FAAY op Maat, waarbij alle panelen eveneens op exact de juiste lengte worden geleverd, inclusief de passtukken en schuine delen. Het leidt wederom tot een besparing van arbeid op de bouwplaats en geen zaagverlies. En, niet in de laatste plaats, een schone en stofvrije werkomgeving voor de bouwvakkers. De FAAY op Maat wanden worden per ruimte en op bouwvolgorde gepakketteerd. Dit alles scheelt bouwkosten, voorkomt verspilling van grondstoffen en is financieel gunstig.

Wanden met vlaskern

Zowel de prefab Kingsize wand als de FAAY op Maat panelen zijn opgebouwd uit een vlaskern en aan beide kanten voorzien van een versterkte houtvezel of gipskarton toplaag. De wand is grotendeels gemaakt van vlas: een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (want biobased) is. FAAY maakt al een halve eeuw gebruik van dit akkerbouwgewas, een biobased materiaal in optima forma. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Een vlaswand heeft een levensduur van circa honderd jaar. Ook zorgt dit materiaal voor een gezond en prettig binnenklimaat met een hoog comfort. Bovendien legt een vlaswand CO2 in een gebouw vast.

Bron: Faay Vianen
Deel dit artikel:

Contacteer Faay Vianen

Onze partners