Duurzaam en ecologisch bouwen met vlas

De roep om groene, ‘biobased’ grondstoffen te gebruiken in bouwmaterialen klinkt steeds luider. In de nieuwe economische filosofie zijn ecologie, duurzaamheid, en recycleerbaarheid de kernwaarden. Het gebruik van vlas in scheidingswanden is daar een goed voorbeeld van. Vlas is kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar, haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op, is van nature temperatuur- en vochtregulerend, bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar. Faay Vianen maakt gebruik van deze grondstof in zijn materialen.

Vlas kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Er zijn twee hoofdsoorten vlas: vezelvlas voor de productie van linnen en garens en olievlas voor het winnen van lijnzaad. Hieruit wordt lijnolie geperst voor producten zoals zeep, verf en linoleum.

MILIEUVRIENDELIJK

De groeiende populariteit van vlas als bouwmateriaal is te danken aan zijn status als vernieuwbare grondstof. In relatief korte tijd kunnen er namelijk aanzienlijke hoeveelheden van de plant regenereerbaar worden. In het kader van duurzaam bouwen blijft het gebruik van bouwmaterialen uit vernieuwbare grondstoffen interessant, omdat ze een lage energie-inhoud hebben en er bij productie in de regel weinig milieubelasting optreedt. Tevens draagt lokale productie een steentje bij aan het milieu aangezien het vervoer maar tot een minimum beperkt wordt.

Topeigenschappen

De vezels van vlas hebben opmerkelijke eigenschappen. Ze zijn extreem sterk en hebben een uitstekend vermogen om vocht te absorberen. Daarnaast zijn de vlasvezels perfect recycleerbaar, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Toch hebben ze een licht gewicht. In vergelijking met glasvezels of andere composietvezels beschikken ze over een hoge stijfheid, een grote trillingsdemping en een lage densiteit van 1,4 p (g/cm3). Als thermische en akoestische isolator scoort vlas goed tot uitstekend, en door de lage slijtage gaan de producten lang mee.

De voordelen van vlas nog eens op een rij:

  • kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar;
  • haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op;
  • is van nature temperatuur- en vochtregulerend;
  • bevat geen schadelijke stofdeeltjes;
  • is recycleerbaar;
  • geen emissie van stikstof naar bodem en water.

VLASPLAAT: LICHTER, BRANDVERTRAGEND EN ISOLEREND

De vlasplaat blijkt nagenoeg dezelfde eigenschappen te hebben als houtspaanplaat. Toch is ze 35 tot 40% lichter in gewicht. Een houtspaanplaat bestaat bovendien uit losse houtsnippers en dat brandt, terwijl vlas uit fijnere scheven bestaat en een taaiere structuur heeft. Hierdoor kan het slecht branden en smeult het meer. Kortom: een vlasplaat heeft ook nog eens brandvertragende eigenschap. De hoge isolatie- en dB-waarden en de homogene kwaliteit maken de unieke eigenschappen van de milieuvriendelijke vlasschevenplaten compleet.

faay-scheidingswanden: duurzaam en functioneel

Bijna een halve eeuw geleden dacht Faay na over welke eigenschappen een niet-dragende scheidingswand nu eigenlijk moest bezitten. Ze realiseerden wanden met een ideale mix voor een licht niet-dragende scheidingswand met een massieve kern die degelijk, impactbestendig en snel monteerbaar is. Daarnaast moest je ook aan deze wanden het nodige kunnen ophangen zonder achterhout of op voorhand te moeten nadenken op welke plek. Denk daarbij ook aan (zware) voorwerpen zoals wastafels, vrijdragende toiletten, keukenkastjes of trapleuningen, terwijl de standaard aangebrachte sleuven in de kern van de panelen rekening houden met het kunnen aanbrengen van elektraleidingen in de wand.

Het assortiment van Faay bestaat uit niet-dragende scheidingswanden die alle eigenschappen van de moderne bouwmaterialen bezig, en die volledig passen in het verhaal van duurzaam en ecologisch verantwoord bouwen.

Bron: Faay
Deel dit artikel:
Contacteer Faay Vianen
Onze partners