Duurzaam nieuwbouwproject Residentie Hoogveld gelanceerd

Projectontwikkelaar Custombuild lanceerde deze week officieel zijn woonproject ‘Residentie Hoogveld’. Op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Genstberg in Alsemberg zal dit nieuwe wooncomplex zich met tal van ecologische voorzieningen voltrekken, en dit in samenspraak met de bewoners. De bewoners worden actief betrokken in de conceptuele invulling van de 4.481 m2 gemeenschappelijke, groene zone die de site qua omvang domineert. Het Brusselse bureau ARTER Architecture zal de realisatie van de residentie op zich nemen.

Custombuild lanceert dit vernieuwend concept binnen de projectontwikkeling zodat de bewoners op deze manier de opportuniteit krijgen om ecologisch verantwoord (samen) te leven. Het wooncomplex zelf, geflankeerd tegen een heuvel door het glooiende terrein en het spitsvondige architecturale ontwerp, bestaat uit drie woonvolumes met in totaal achttien woningen en een mooi geïntegreerde commerciële ruimte. Het woonvolume op de hoek bevat zes eengezinswoningen met twee verdiepingen en een eigen tuin. De andere twee volumes tellen in totaal twaalf appartementen.
 

Een groene oase

Residentie Hoogveld is een duurzaam nieuwbouwproject waarbij het grootste deel (meer dan 3/5de) van de site ingenomen wordt door een gemeenschappelijke, groene zone. Bij dit woonproject wordt er bovendien een vernieuwend concept uitgerold. De bewoners mogen namelijk mee beslissen over de ontwikkeling van deze groene zone. Zij die hierin geïnteresseerd zijn, worden actief betrokken bij het conceptueel uitdenken en de realisatie ervan. Op de gemeenschappelijke, groene delen zullen er namelijk in overleg met de bewoners verschillende ecologische voorzieningen aangelegd worden naast de basisvoorzieningen die ‘standaard’ uitgevoerd zullen worden, waaronder de aanleg van regenputten voor waterrecuperatie. De mogelijkheden zijn legio: een bijenhotel, wildgroeiperkjes voor bijen, een kruidentuin, een boomgaard met fruitbomen, een kippenren, een tuinhuis met gemeenschappelijk gereedschap, enzovoort. Ook voor het onderhoud mogen de bewoners mee instaan.

Daarnaast is het ook de bedoeling om andere, ‘gezellige’ voorzieningen te integreren zoals bijvoorbeeld een petanquebaan, een BBQ, een speeltuin voor kinderen, schommels in de bomen,…


Totaalbeleving en duurzame architectuur

Het architecturale plan van Residentie Hoogveld werd getekend vanuit een visie die alles terugbrengt tot één centraal begrip met name ‘beleving’. Eerst en vooral is er een mooie overgang tussen de bouw zelf en de natuur doordat het nieuwbouwproject als het ware in de heuvel achteraan geschoven wordt waardoor het lijkt alsof het wooncomplex opgaat in de omgeving. Verder is er de beleving op het vlak van eigentijdse architectuur die overal te bespeuren valt. En daarnaast is er de beleving op het vlak van samen buiten leven met verschillende voorzieningen die gerealiseerd zullen worden in samenspraak met de bewoners.

Op het niveau van het wooncomplex zelf is alles dusdanig uitgekiend opdat het comfort voor de bewoners optimaal is op alle vlakken. Gezelligheid, licht en interactie vormen het uitgangspunt van de architectuur. Verder zijn de creatie van een sterk ruimtelijk gevoel, veel privacy, duurzaam materiaalgebruik, kwaliteit en leefbaarheid ook essentieel. Het huis of appartement wordt met de grootste zorg ontworpen en – indien de nieuwe bewoners dit wensen – tot in detail afgewerkt met o.a. een keuken en badkamer. Verder vinden we de herkenbare Scandinavische stijl terug qua interieurinrichting met witte muren, planken vloeren, strakke vormgeving, veel lichtinval en duurzame materialen.

Qua duurzaamheid zijn er – naast het gebruik van  milieuvriendelijke bouwmaterialen – ook tal van andere lage-energietechnieken in het project geïmplementeerd zoals een regenwaterwinningssysteem, vloerverwarming met warmtepomp, vooruitstrevende verluchtingstechnieken, perfecte isolatie e.a. Het architectenbureau ARTER Architects zal de realisatie van de residentie op zich nemen.

De voorbereidende werken van het woonproject zullen in het voorjaar 2019 plaatsvinden, en de eigenlijke werken zullen tijdens die zomer aanvangen. Het woonproject zal opgeleverd worden tijdens de zomer 2020.

 

Bron: Custombuild
Deel dit artikel:

Onze partners