Duurzame ledverlichting in Gentse Belfortstraat

Gent zet haar binnenstad graag in de schijnwerpers. Letterlijk zelfs, met een omvattend Lichtplan dat alle fraaie gevels in de stad oplicht. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van dat Lichtplan was de Belfortstraat aan de beurt. Voor de eerste maal is de sfeerverlichting niet met oude gasontladingslampen uitgevoerd maar wel met energiebesparende ledschijnwerpers van Schréder.

In 1998 riep Gent een integraal Lichtplan voor de binnenstad in het leven. Sindsdien speelt het een belangrijke rol in de avond ervaring van de stad. Niet alleen straten en pleinen worden op een samenhangende manier uitgelicht, maar ook monumenten en beeldbepalende gebouwen.

De grandeur van de architecturale parels in de Belfortstraat valt nu nog beter te bewonderen van valavond tot middernacht dankzij 85 SCULPDOT-ledschijnwerpers. De ‘uplighters’ zijn bevestigd op de eerste verdieping om de gevels uit te lichten. Gent wil zo streven naar een aangename visuele beleving van de stad en meer mensen uitnodigen tot een avondwandeling.

Vroeger dienden oude gasontladingslampen(80W) als sfeerverlichting. Het energieverbruik met gasontladingslampen lag echter zeer hoog en de lichtpollutie door de lichtbundel was minder te controleren.  Een  ledvariant (36W) met warm wit licht brengt hier een veel duurzamere oplossing.

De 85 geïnstalleerde SCULPDOT-ledschijnwerpers hebben een veel langere levensduur waardoor het onderhoud geminimaliseerd wordt . De ledverlichting kan beter gericht worden waardoor afstellen eenvoudiger wordt en lichtvervuiling tot een minimum beperkt wordt. Ze verbruiken bovendien 60 procent minder energie dan de oude toestellen, tot grote tevredenheid van de stad Gent.

• Bouwheer: Stad Gent
• Installateur: Eandis

Bron: Schréder
Deel dit artikel:

Onze partners