Ecologisch paradijs in Luik

Architectenbureau A2M, Jaspers-Eyers Architects en het Bureau d'Architecture Greish (BAG) ontwierpen een ecologische wijk in Luik. De jury selecteerde het plan unaniem in een wedstrijd om een ​​'vastgoedproject voor gemengd gebruik' te ontwikkelen. 'Paradis Express' bevat kantoren, woningen en lokale winkels en zal een site van 35000 m² bezetten, gelegen langs een toekomstige esplanade, tegenover het station van Luik-Guillemins. Het complex komt naast de nieuwe Finance Tower. De wedstrijd werd gehouden door Fedimmo, in overleg met de stad Luik en het Waalse Gewest.

Groene harmonie

Het designteam richt zich op het bieden van stedelijke groene ruimte. Tegelijkertijd wil men ook meer harmonie brengen in de skyline van Luik. Het project verzoent de dramatische topografie van de stad met de vele variaties in hoogte. De groene ruimte, rond en bovenop de gebouwen van Paradis Express, bootst de golvende heuvels en dalen van de Luikse omgeving na. Bovendien lijkt het geheel een verbinding te maken met de Finance Tower en met het Guillemins treinstation.


Passiefbouw

Paradis Express wordt één van de vele passieve gebouwen in België, die een rating van 'zeer goed' ontvingen van de British Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM). De focus ligt op ventilatie en koeling voor de vele kantoormedewerkers die het gebouw in de loop van de dag in beslag nemen. Verder produceert het complex ongeveer 600 ton minder CO2 per jaar dan een vergelijkbaar gebouw dat niet passief is. Tot slot wordt de nadruk gelegd op het belang van zonlicht: de oriëntatie van het gebouw is zodanig dat vrijwel alle gevels ten minste twee uur zonlicht per dag
ontvangen.

 

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage