Economisch BEN-wonen

In het kader van de strengere normeringen die vanaf 2021 in Vlaanderen van kracht worden, promoot ECOBEN Systems om nu al bijna energieneutraal (BEN) te bouwen en verbouwen.

Vooruitstrevend BEN

Vanaf 2021 wordt BEN vanuit Europa als standaard voor nieuwbouwwoningen opgelegd. Het vooruitstrevende ECOBEN Systems stelt vier manieren voor om op een economische manier nu al BEN te bouwen of te renoveren: A. als renovatie, B. als nieuwbouw, C. als houtskeletbouw, en D. als nieuwbouw afgewerkt met een buitenpleister.

Met een didactische brochure illustreert ECOBEN Systems hoe je zelf op een economische manier bijna energieneutraal kan bouwen en verbouwen. Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning zijn er een aantal mogelijkheden om op een makkelijke en economische manier toch een woning te bouwen die, zonder te veel inspanningen, bijna energieneutraal is. Een fundering voor het buitenspouwblad en waterkeringen zijn overbodig. Met deze manieren kan je bouwen zonder spouw, zonder spouwankers, zonder waterkeringen, zonder extra funderingen, zonder koudebruggen, en zonder vochtproblemen.

Na een onderzoek van meer dan 20.000 woning in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk blijkt immers dat er nog steeds fouten gemaakt worden bij het plaatsen van de waterkeringen. Dit leidt tot vochtproblemen. Volgens het WTCB heeft 69% van alle gemelde bouwschade te maken met vocht. Van de 20.000 onderzochte gebouwen was bij 64% een gebrekkige waterdichting ter hoogte van maaiveldzone de oorzaak van het vochtprobleem en bij 19% de slagregen door de buitengevel en foutief geplaatste waterkering.

Terugverdientijd

Een volle muur, zonder open spouw, heeft een berekend energieverlies van € 2.464,- per 100 m² per jaar. Bij een open spouwmuur is dit € 1.319,- per 100 m² per jaar. Heb je een open spouwmuur van 6 cm en isoleer je deze spouwmuur met PUR dan zakt het energieverlies al naar € 324,- per 100 m² per jaar. Plaats je echter aan de buitenmuur een doorgedreven isolatie volgens het beschreven ECOBEN systeem, dan zakt het totale energieverlies doorheen de buitenmuren minder dan € 150,- per 100 m² per jaar.

Met een buitenisolatie van 10 cm PUR, voorzien van een dubbel dampscherm, bespaar je dus tussen € 1.100,- en de € 2.300,- per 100 m² per jaar. Op 10 jaar tijd is dit dan een energiebesparing tussen € 11.000 en € 23.000,-

De totale kostprijs van de benodigde producten bedraagt ± € 3.200 per 100 m² muuroppervlak. Inclusief isolatie en steenstrips kom je dan op ongeveer € 10.000,-. Indien je zelf het volledige systeem plaatst, heb je dit op 4 à 10 jaar terugverdiend.

 

Voor meer informatie zie de brochure: http://www.cruysberghs.be/brochures/reaxyl/Productbrochure-Reaxyl-BEN-nl.pdf

Subsidies BEN: http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/energie/energienormen/bijna-energieneutraal-bouwen-ben

Deel dit artikel:
Onze partners