Edubuild: BVA-lezingen rond toegankelijkheid

Op donderdag 15 oktober organiseert BVA een reeks lezingen rond toegankelijkheid in het kader van de wetgeving van toegankelijkheid in scholen. Aan de hand van concrete cases uit gerealiseerde en toekomstige nieuwbouw- en renovatieprojecten zullen gastsprekers het belang van integrale toegankelijkheid toelichten.

Programma

  • 13u30: ontvangst
  • 14u00: inleiding door BVA
  • 14u10: lezing door vzw Enter: 'Praktijkvoorbeelden wetgeving toegankelijkheid' praktische toelichting van de wetgeving toegankelijkheid aan de hand van verschillende cases.
  • 14u50: lezing door architect Mathias Lammens (ABV+architecten): 'A+-label Toerisme Vlaanderen: Jeugd- en verblijfscentrum (Park Brasschaat)
  • toelichting van een bijzondere case: Jeugd en Verblijfcentrum (Park Brasschaat) dat voldoet aan het A+-label Toerisme Vlaanderen. Opgeleverd in juni '15. (Meer informatie.)
  • 15u30: lezing door Marc Dujardin: 'Universal design, een ontwikkeling van een inclusieve ontwerpgrammatica'.  Marc Dujardin (Faculteit Architectuur-KU Leuven) is een van de drie pioniers (i.s.m. em. prof. Hubert Froyen (UHasselt) en em. Prof. Carl Asaert (UAntwerpen)) die het concept van 'inclusief ontwerpen' (Universal Design) in 2001 op de agenda van het Vlaams architectuuronderwijs heeft gezet. Eén van Marcs lopende onderzoeksprojecten is de UD-APP, een digitale 'inlevingsgids' om jonge ontwerpers tijdens hun opleiding te inspireren en technisch te ondersteunen om méér inclusief te ontwerpen. Hij vertelt hoe dit ontwerpinstrument tot stand kwam vanuit zijn ervaring, opgedaan tijdens zijn internationale DID (Designing in the Dark) en DMSC (Designing The Multi-Sensorial City) workshops. Daarbij laat hij zijn studenten intensief samenwerken met diverse ervaringsdeskundigen, met of zonder beperkingen, in opdracht van de Stad Gent. (Meer informatie)
  • 16u10: receptie Edubuild & IT

 

Inschrijven kan op de website van BVA. Een registratie op Edubuild is wel noodzakelijk. De lezingen zijn bovendien helemaal gratis.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage