Een ambitieus hybride woonconcept voor de moderne duurzame stad

Nederland heeft een primeur: houten betaalbare woningen die mee buigen met de toekomst. Het project The Urban Woods in Delft, ontworpen door Urban Climate Architects, bestaat uit serene hightech hubs, duurzaam by design én modulair. Geen huur; bewoners krijgen een flexibel woonabonnement. En er is volop ruimte om te delen. “Woningnood, klimaat, eenzaamheid, flexwerkers: de huizenmarkt vráágt om rigoureuze verandering,” aldus initiatiefnemer Sebastian Monteban.

Houdbare houtbouw

In Delft verrijst de eerste vestiging. Het is het hoogste gebouw in Nederland van puur hout, zonder betonnen kern, met maar liefst 10 verdiepingen. Het resultaat is dat het bouwen in rap tempo gaat en er nauwelijks uitstoot is. Oplevering is binnen een jaar. De indeling is modulair en circulair; altijd aan te passen en te hergebruiken. De woningen zijn in groen verpakt, energieneutraal, natuur-inclusief en klimaat-adaptief.

 

Nieuwe generatie ondernemers

Het concept komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatieven, biologen en techneuten. Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, kickstart het project met ruim 10 miljoen euro: “Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met tech is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.” Medeoprichter Tim Vermeend voegt toe “Wij zien dit als een platform voor een eindeloos mooie toekomst. Hopelijk blijven we niet lang uniek, maar trekken we de hele sector mee.”

 

Duurzaam by design

De gebouwen zijn duurzaam by design: bewoners kunnen bijna niet anders dan duurzaam leven, terwijl ze toch luxe voelen. De speciaal ontwikkelde WoodsApp toont bewoners precies wanneer ze samen méér opwekken dan ze gebruiken. Zodat ze exact dàn bijvoorbeeld de vaatwasser aan zetten en het milieu minimaal belasten. Ook zien ze live hun eigen verbruik en verbeterkansen. En dankzij moderne technieken wordt verbruik automatisch geoptimaliseerd of – zoals het water – hergebruikt.

 

Samen leven 

The Urban Woods zijn ontworpen om samen te leven in een rustgevende moderne sfeer. Het is een lifestyle merk met heldere waarden. Delen is het ding. Het zou ontmoetingen ontlokken en het gemeenschapsgevoel prikkelen. Bewoners hebben een compleet privé -ppartement maar delen 350m² om te ontspannen of te sporten. Ook zijn er e-bikes, deelauto’s en groepsactiviteiten. Alles te regelen via de WoodsApp.

 

Woonabonnement

Uniek: geen huur. Bewoners sluiten zelf online een woonabonnement af. Ze personaliseren het abonnement, en daarmee hun vaste lasten, te allen tijde. Zo voegen ze met één swipe in WoodsApp gemakkelijk extra opbergruimte, een kweekkas, werkplek, schoonmaker, kunst of logeerkamer toe. “Flexibele abonnementen passen bij een maatschappij vol flexwerkers en snel veranderende behoeftes,” aldus Monteban. De woningen zijn ongemeubileerd en voor even of voor het leven.

Deel dit artikel:
Onze partners