Een boetiek van stof voor Dior

Torenhoge glasvezel panelen, gebaseerd op het kleermakerswerk van Dior, omhullen een nieuwe boetiek voor het modemerk in Seoul. Het idee komt van architect Christian de Portzamparc en interieurarchitect Peter Marino. Het gebouw is ontworpen voor een hoekperceel in het luxe Gangnam winkelgebied en omvat ook een galerie en cafe.

Vloeiende stof

De sculpturale witte panelen, elk 20 meter hoog, golven voorzichtig in een poging om de vloeiende beweging van de kleding te verbeelden die in het Dior Haute Couture Atelier in Parijs wordt gecreëerd. Sommige panelen krullen rond de zijkant van het gebouw, terwijl andere voor een gebogen ingang zorgen, die naar de zes verdiepingen tellende winkel leidt, waar zowel mannen- als vrouwenkledinglijnen en accesoires verkocht worden.

"Ik wilde dat het gebouw het huis Dior en zijn werk vertegenwoordigde. De oppervlakken moesten dus stromen net zoals de zachte, geweven, witte katoenen stof van een couturier," verklaart de Portzamparc. "De oppervlakken zweven in de lucht, maken golvende bewegingen en zijn doorkruist door een paar lijnen. Ze zijn gemaakt van lange, gegoten, glasvezel platen en werden gemonteerd met de precisie van vliegtuigbouw."


Apart

"In Seoul lopen de vierhoekige gebouwen meestal gelijk met de lange winkelstraten. Ze zijn allemaal bezet door toonaangevende, internationale modelabels. Dit gebouw onderscheidt zich daartussen als een grote gebeeldhouwde ode aan Dior en nodigt iedereen uit om binnen te stappen," klinkt het.

De panelen werden gevormd over gigantische houten mallen en een metalen kader om de winkelpui te creëren. Een binnenste laag van geperforeerde en geanodiseerde aluminium panelen overlappen boven de glazen deur, waardoor een boogvormige opening ontstaat.

Een glazen café, waar typisch Franse gerechten in de vorm van macarons en gebak van patissier Pierre Hermé worden geserveerd, is verborgen achter golvende glasvezel balustrades aan de bovenkant van het zes verdiepingen tellende gebouw.

Peter Marino ontwierp het interieur, met zwart-wit betegelde vloeren, spiegelwanden en kroonluchters, gedrapeerd met stof.


Luxe

Glassplinters in de naden tussen de panelen helpen om natuurlijk licht binnen te laten. Het luxe glossy interieur wordt gecombineerd met moderne kunstwerken en meubels, waaronder Innerblow glas banken van het Japans designmerk Nendo.

Privé-afspraken kunnen worden gehouden in de VIP Lounge en Gallery op de derde verdieping. Het onthaal is versierd met tekeningen van de Oostenrijkse kunstenaar Lucas Zallmann en een beeldhouwwerk van Carmelo Tedeschi.

Om de opening van haar nieuwe boetiek in Azië te markeren, lanceerde Dior de Limited Edition reeks handtassen en accessoires die uitsluitend worden verkocht in Korea.

 

Peter Marino creëerde eerder winkelinrichtingen voor voor verschillende high-kaliber modemerken, waaronder Louis Vuitton's winkel in Londen en het Dior filiaal in Tokyo.

Tot de andere projecten van Christian de Portzamparc behoren onder meer een museum gewijd aan de Belgische kunstenaar en auteur Hergé (Kuifje) en een betonnen kunstcomplex in Rio de Janeiro.

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners