Een optimaal binnenklimaat dankzij de juiste ventilatie-units

Het gamma van Itho Daalderop omvat alle segmenten van HVAC: van verwarming en koeling over sanitair warm water tot ventilatie. Ventilatie is een belangrijk luik van de productrange. Met een ruim aanbod aan type-D ventilatie-oplossingen is dit bedrijf in staat om in elke woning een betaalbaar, duurzaam en gezond comfort mogelijk te maken.

De baseline van Itho Daalderop is niet voor niets ‘Climate for life’. Ook het ventilatiesegment van de firma is hierop toegespitst. Daarbij ligt de focus op gecontroleerde ventilatie. Christophe Debrabander, Business Development Manager bij Itho Daalderop, legt uit: “De bewoners moeten kunnen genieten van het gewenste binnenklimaat, zonder dat ze er iets van merken. Het is niet de bedoeling dat mensen zelf moeten kiezen wanneer ze al dan niet gaan ventileren. Zo blijft het binnenklimaat op gecontroleerde wijze op een hoog niveau. Voor ons is er geen groter compliment dan wanneer bewoners niet eens beseffen dat de ventilatie is ingeschakeld.”

 

D-ventilatie

Itho Daalderop is gespecialiseerd in D-ventilatie. Het gamma biedt oplossingen voor een brede range aan residentiële toepassingen. Het kleinste toestel, met een debiet van 150 m³/h, is geschikt voor studio’s en appartementen met één slaapkamer. Verder zijn er ook units met debieten van 250 m³/h, 350 m³/h en 450 m³/h, bedoeld voor grotere woningen. Door verbinding te maken met het Spider-platform van Itho Daalderop krijgen gebruikers inzage in onder meer het verbruik van het toestel en de evolutie van de binnenluchtkwaliteit.

Bijkomende troeven als warmterecuperatie en zonesturing verhogen de duurzaamheid van de ventilatie-units. En dat laat zich merken in de EPB-berekeningen, zegt Debrabander: “Onze ventilatietoestellen met zonesturing laten toe om tot vijf E-peilpunten beter te scoren dan gelijkaardige systemen van andere fabrikanten, en dat voor een heel beperkte bijkomende kost. We hebben veel tijd en moeite gestoken in het zoeken naar oplossingen die op betaalbare manier een optimaal E-peil garanderen, en zo duurzaam en gezond comfort mogelijk te maken.”

 

Benelux-made

“Ook niet onbelangrijk is dat Itho Daalderop een lokaal verankerd bedrijf is”, gaat Debrabander verder. “Alle ventilatietoestellen worden dus gemaakt in de Benelux. Reeds bij het ontwerpen van de units wordt ingezet op een maximale levensduur, en op een eenvoudig onderhoud. De nieuwe generatie units is zo ontworpen dat alle onderdelen toegankelijk zijn, en reservestukken zijn altijd snel beschikbaar. Itho Daalderop zegt ‘neen’ aan de wegwerpmaatschappij.”

Dat Itho Daalderop rotsvast overtuigd is van de kwaliteit van de geproduceerde toestellen, blijkt uit het feit dat de firma steeds meer inzet op het verhuren van toestellen, via het ‘product as a service’-principe. “We geven hierbij een omniumgarantie tot zelfs 25 jaar: met deze verbintenis tonen we dat we onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan”, aldus Debrabandere.

 

Leren van Nederland

Om voor elk project de juiste ventilatieoplossing te kunnen voorzien, pleit Debrabander voor een herziening van de ventilatienorm. “De Belgische ventilatienormen liggen vooralsnog vrij hoog, hoger dan bijvoorbeeld in Nederland. Dat zorgt ervoor dat er in heel wat woningen toestellen staan die niet op volle kracht hoeven te draaien om een goed binnenklimaat te garanderen. Die toestellen moesten echter geplaatst worden om het vereiste debiet te kunnen garanderen.”

Bovendien zou de Belgische wetgever ook, net zoals in Nederland, meer rekening moeten houden met zonegericht ventileren. “In België gaat men bij het vastleggen van het gevraagde ventilatiedebiet uit van een maximale bezetting van alle slaapkamers én de leefruimte in de woning, en dit tegelijkertijd. Doorgaans worden de kamers echter niet gelijktijdig gebruikt. De Belgische wetgeving is hier echter nog niet op voorzien”, stelt Debrabander.

Deel dit artikel:
Onze partners