Een stadshal met een open haard

De stadshal in Gent is inmiddels al enkele maanden af. De strategische ligging, een hoog plafond met houten bekleding en twee open haarden zullen van deze luifelconstructie de ontmoetingsplek bij uitstek maken. Hout en vuur, geen evidente combinatie. Promatect-panelen beschermen de gevelbekleding tegen de hitte van de schoorstenen.
De stadshal in Gent is inmiddels al enkele maanden af. Een warm, hoog plafond, een open haard en een strategische ligging in het hart van de Gentse binnenstad. Het valt amper te bewtijfelen dat deze uitgekiende luifelconstructie van het architectencollectief Robbrecht/Daem/Van Hee de ontmoetingsplek bij uitstek zal worden.


Het KoBra-project


Lange tijd was het Emile Braunplein een grote bouwwerf. De reden was het KoBra-project, een renovatieplan van de stad Gent dat vroeg om een nieuwe infrastructuur met multifunctionele ruimtes voor winkelen, wandelen en genieten. Op 1 september konden we zien hoe dit concreet is ingevuld.

Centraal staat de nieuwe stadshal. Een ontwerp van het bekende architectenbureau Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hee architecten. Zij voorzagen een open luifelconstructie van ongeveer 40 meter lang en 15 meter breed, steunend op vier betonnen sokkels. De gevels en daken zijn met hout bekleed en kenmerken zich door kleine gaten die natuurlijk licht naar binnen brengen. Op de daken liggen glazen dakpannen om het hout te beschermen.

Ondergronds is plaats gemaakt voor een fietsenstalling, artiestenloges en publiek sanitair. In de sokkels komen liften, verluchtingskokers, nutsvoorzieningen voor de onderliggende ruimten en twee open haardvuren.
Onder het plein komt ook ‘Café Belfort’, een grand café dat op het niveau ligt van het nieuwe, lagergelegen park ‘de green’. De twee grote, opvallende schoorstenen ten slotte voeren de rookgassen van de open haarden en café-keuken af.
Brandveiligheid, geen sinecure

Om de houten gevels te beschermen tegen de hitte van beide schouwen en het brandwerend beschermen van de technische schachten voor Rf 1h (Resistance feu) werd een dubbele laag brandwerende PROMATECT®-H platen van 18 mm aangebracht. De PROMATECT®-H platen worden rechtstreeks tegen het staal bevestigd met Hilti-nagels, die in de constructie worden vastgeschoten. Gezien de grote hoogte was het aanbrengen van de platen op de staalstructuur geen sinecure. Toch slaagde de firma Ceulemans Creative uit Lier erin om dit project tot een goed einde te brengen.

   
    


Deze stadshal belooft de place-to-be van Gent te worden met cafés, het restaurant “Belfort” maar vooral als locatie voor feesten en evenementen, dansmanifestaties en optredens. In een interview zegt Robbrecht dat hij hoopt dat mensen er elkaar gaan vinden, elkaar ontmoeten. Er is een haardvuur, en er is hoogte zodat acrobaten tot de nok kunnen klimmen.


Partners in dit project

Architecten: Robbrecht & Daem - Marie-José Van Hee architecten
Groenaanleg: Wirtz International
Stabiliteit: BAS, Dirk Jaspaert
Technieken: Studiebureau Boydens
Omgevingsaanleg: Marianne France
Plaatsingsbedrijf: Ceulemans Creative - Lier

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage