Een thuis voor leerkrachten

In het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht hebben de leerkrachten hun intrek genomen in een niet-alledaagse leraarskamer. In 2009 kwamen na de ingebruikname van een nieuwe vleugel een aantal lokalen vrij. Landschapsarchitecte Ann Voets bedacht een nieuw masterplan voor de hele schoolsite. Dit masterplan gaf aan dat de oude refter perfect kon ingericht worden als leraarskamer. Architect en oud-leerling Roland Piffet (VDVPA) ontwierp deze uitzonderlijke thuis voor leerkrachten.
In het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht hebben de leerkrachten hun intrek genomen in een niet-alledaagse leraarskamer. In 2009 kwamen na de ingebruikname van een nieuwe vleugel een aantal lokalen vrij. Landschapsarchitecte Ann Voets bedacht een nieuw masterplan voor de hele schoolsite. Dit masterplan gaf aan dat de oude refter perfect kon ingericht worden als leraarskamer. Architect en oud-leerling Roland Piffet (VDVPA) ontwierp deze uitzonderlijke thuis voor leerkrachten.



 
Chris Wyns , schooldirecteur: “In 2009 werd een nieuwe vleugel van het scholencomplex in gebruik genomen. Hierdoor kwamen een aantal lokalen vrij, waaronder de vroegere refter”. Hij nam de landschapsarchitecte Ann Voets onder de arm die een nieuw masterplan voor de hele schoolsite bedacht. Het masterplan gaf aan dat de oude refter, de link tussen de speelplaats en een binnentuin, perfect kon ingericht worden als leraarskamer. “Het gegeven is uniek, een prachtige lange en hoge ruimte, langs beide zijden beglaasd, met overzicht op de speelplaats en toch gelinkt aan een rustige binnentuin,” aldus architect Roland Piffet. “We hebben de ruimte drie functies gegeven maar met behoud van het ruimtegevoel, dat was één van onze prioriteiten.” 
 

Babbelbox

In de nieuwe leraarskamer vloeien ontspannen, eten en werken naadloos in elkaar over. De ontspanningsruimte, gehuld in een luxueus bloementapijt en -behang, is de meest intieme ruimte. De gerecupereerde kroonluchters zorgen er met hun gedempt en geel licht voor een aparte sfeer.




“We hebben de ‘cosy-corner’ bewust in de donkerste hoek gepositioneerd en afgescheiden van de eetruimte door een keukenblok. Dat zorgt voor de nodige privacy waardoor leerkrachten even op adem kunnen komen na intense lesuren. Het keukenblok is geconcipieerd als een doos van pandora in berk. Aan elke zijde is er wel een deur die toegang geeft tot een specifieke functie: koffie, microgolfoven, koelkast, drinkkraantje, berging,... Hierdoor lijkt het meubel wel het kloppend hart van de leraarskamer,” aldus de ontwerper. De oorspronkelijke eettafels van de refter werden herbruikt in de eetruimte die in het daglicht baadt. Subtiel is de computerhub, als het ware een inktvlek op poten, met computers en mogelijkheden om laptops en gsm’s op te laden.

Het meest in het oog springend is de ‘babbelbox’, een akoestisch afgesloten vergaderruimte die de ingangen van de directielokalen maskeert. De ‘babbelbox’ is een grafisch spel van stijlen en regels, ingevuld met gekleurde vlakken of glas. “Het patroon, geïnspireerd op de kledingindustrie, is vertaald in 3D waardoor er een interessante gelaagdheid ontstaat. Dat grafisch aspect is trouwens doorgetrokken naar de binnenruimte wat voor een bijzondere leuke vergaderatmosfeer zorgt.”




Een aparte vergaderruimte in de leraarskamer heeft het voordeel dat er snel informele gesprekken kunnen gevoerd worden op elk moment. Het aanbrengen van doorzichten zorgt niet alleen voor daglicht, maar ook voor sociale controle.


Data
 
Bouwheer:              Sint-Niklaasinstituut Anderlecht                              
                               www.sni.be
Ontwerp:                Roland Piffet Architect                               
                               www.vdvpa.be
Uitvoerder:             Van Overstraeten bvba                              
                               www.van-overstraeten.be
Fotografie:              Filip Dujardin Photography                          
                               www.filipdujardin.be








Deel dit artikel:

Onze partners