Eerste 3D-geprinte gebouw ter wereld komt in Dubai

De techniek van het 3D-printen wordt al veel gebruikt in de constructie van gebouwen, maar is nog nooit gebruikt om een volledig gebouw te realiseren. Daar komt weldra verandering in, want het National Innovation Committee van de Verenigde Arabische Emiraten onthulde recent plannen voor het eerste volledige 3D-project.

3D-printer van zes meter hoog voor Museum van de Toekomst

Van de structuur van het gebouw tot interieurafwerking en meubels, het volledige gebouw zal worden geproduceerd door een 3D-printer van maar liefst zes meter hoog. De printer zal verschillende onderdelen leveren die dan op de werkplek in elkaar worden gezet, zo meldt 3DPrint. Het uiteindelijke gebouw zal een oppervlakte van 185 000 vierkante meter bekleden, en – hoe kan het ook anders – het Museum van de Toekomst huisvesten.

 

Besparing van tijd, werkkosten en bouwafval

Al Gergawi, de voorzitter van het National Innovation Committee van de Verenigde Arabische Emiraten, verklaart dat dit project de visie op leiderschap van Dubai weerspiegelt. Daarmee verwijst hij naar efficiëntie en creativiteit. Volgens hem zal 3D-printen een belangrijke rol gaan spelen in het hervormen van de bouw- en designsectoren. De Verenigde Arabische Emiraten willen slim inspelen op die evolutie door zich te ontwikkelen tot een wereldwijd centrum voor innovatie en 3D-printen. Dit project vormt dus de eerste stap van vele, en het comité verwacht dat de constructie ervan slechts enkele weken in beslag zal nemen. Ook de werkkosten zullen in de toekomst met 50 tot 80 procent dalen en er zal tot 60 procent minder bouwafval zijn bij de constructie van dit Museum van de Toekomst

Bron: ArchDaily
Deel dit artikel:

Onze partners