Eerste editie van House of Things toont de bouw- en renovatiesector van de toekomst

House of Things werd georganiseerd door zeven vakspecialisten: JVD Warmtepomptechnieken en zijn partner Viessmann, toonaangevend fabrikant van verwarmings- en koelsystemen. Samen met Vorsselmans, specialist in aluminium ramen en gevels, en zijn leverancier Schüco. Versterkt door Juvah, installateur van ventilatie- en stofzuigsystemen en zijn partner Renson, en EPB-specialist Xen Advies

Alle initiatiefnemers zijn actief in de hernieuwbare energiesector, en houden dus ook - net als de bouwheer - rekening met de steeds striktere EPB-eisen. Ze streven dan ook naar betere, meer milieuvriendelijke bouwtechnieken die een duurzame, comfortabele leefomgeving met zich meebrengen. 

 

Atypische inzichten

De vraag ‘wat brengt 2050 voor de bouwsector en ons dagelijkse leven’ werd tijdens House of Things beantwoord door twee - eerder atypische - experts: een wetenschapper en een trendwatcher. Het ging om televisiemaker en wetenschapsman, Lieven Scheire en de Nederlandse trendwatcher Richard Van Hooijdonk. Zij wisten het publiek te boeien met hun aparte blik op hernieuwbare energie, technische innovaties en digitale evoluties. 

 

Technieken van morgen

Op vraag van House of Things bezocht Lieven Scheire afgelopen maand de bouw- en renovatiebeurs Batibouw. Hij raakte er gefascineerd door de allernieuwste snufjes en stak zijn licht op over hernieuwbare energie. Met als belangrijkste vraag: welke technieken moet ik vandaag voorzien, zodat mijn woning in 2050 niet achterloopt op technische vlak? De verzamelde informatie mondde tijdens House of Things uit in een panelgesprek waarin Lieven zaken als gezichtsherkenning, Internet Of Things, oververhitting, energiebeheer, opslagbatterijen en Smart Grid besprak.

 

Impact op ons leven

Dat werd aangevuld met de inzichten van de Nederlandse trendwatcher Richard Van Hooijdonk. Wereldwijd wist hij al bijna een half miljoen mensen te boeien met zijn lezingen over nieuwe technologieën en de manier waarop we leven, werken en ondernemen. Tijdens House of Things zoomde hij in op de impact van de nieuwe technologieën: hoe beïnvloeden die nieuwigheden straks onze manier van leven? De antwoorden haalde Richard uit de trends die hij vandaag bestudeert - gaande van smart houses, over robotica, tot virtual reality. 

Deel dit artikel:
Onze partners