Eerste energieneutrale tunnel ontworpen

Het Nederlandse onderzoeks- en bouwbedrijf Croonwolter&dros heeft een energieneutrale tunnel ontworpen. Naar eigen zeggen hebben ze hiermee zelfs een wereldprimeur te pakken. Dat meldt het Energiejournaal van Zero Emission Solutions.

Bij het ontwerp van de tunnel heeft men in eerste instantie geprobeerd om het energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Verlichting is hierbij prioriteit nummer één aangezien daar de meeste energie naartoe gaat. Om het energieverbruik voor verlichting te beperken worden de eerste 100 meter van de tunnel voorzien van licht asfalt en zorgt een speciale coating op de muren voor lichtreflectie. Er worden bijkomend ook roosters voorzien waardoor extra daglicht kan binnen vallen. Ook zal men gebruik maken van glasvezelkabel om de tunnel zoveel mogelijk te verlichten met natuurlijk licht. Het licht wordt ‘opgesloten’ in de glasvezelkabel en kaatst heen en weer totdat het in de tunnel aankomt. De bijkomend nodige verlichting is natuurlijk voorzien in LED.

Om verder energie te besparen zal men enkel gebruik maken van gelijkspanning in de tunnel. Hierdoor zou men het energieverlies bij de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning vermijden. Bijkomend worden in het ontwerp ook 20.000 zonnepanelen voorzien. Deze komen niet alleen op de gebouwen boven op de tunnel maar ook in de berm van de weg richting de tunnel. Er wordt ook een energieopslagsysteem voorzien. Het tunnelsysteem zal zelf kunnen bepalen of de overschot aan opgewekte duurzame energie wordt opgeslagen of geleverd aan het net.

Tot slot worden de dienstgebouwen boven op de tunnel energieneutraal door toepassing van goede isolatie en warmte-uitwisseling en -opslag. Op die manier wordt onnodige verwarming en koeling voorkomen.

Deel dit artikel:
Onze partners