Eerste ‘verticaal bos’ op Chinese bodem van Stefano Boeri is voltooid

In de Chinese stad Huanggang zijn de eerste bewoners ingetrokken in het eerste verticale bosgebouw van Stefano Boeri Architetti op Chinese bodem. Het is een nieuw type van bosgebouw dat open en gesloten balkons combineert die zo de regelmaat van het gebouw doorbreken en een continue beweging creëren. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van bomen en struiken die dankzij de structuur onbeperkt in hoogte kunnen groeien terwijl het gebladerte perfect past bij het gevelontwerp.

"Het ontwerp laat een uitstekend zicht toe op de met bomen verrijkte gevels, wat de zintuiglijke ervaring van het groen versterkt en het gevelgroen een architecturale dimensie geeft”, aldus Stefano Boeri, die na zijn eerste bosco verticale in Milaan al tal van bosgebouwen realiseerde over de hele wereld, onder andere ook in ons land met het onlangs ingehuldigde Palazzo Verde in Antwerpen. “Op deze manier krijgen de bewoners van de woontorens de kans om de stedelijke ruimte te ervaren vanuit een ander perspectief, terwijl ze ten volle genieten van het comfort van omringd te zijn door de natuur.”

Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex beslaat een oppervlakte van 4,5 hectare en bestaat uit vijf torens, waarvan er twee een residentiële invulling kregen en ontworpen zijn als ‘bosgebouw’. Het gevelgroen, met alleen maar lokale soorten, telt 404 bomen, 4.620 struiken en 2400 vierkante meter aan grassen, bloemen en klimplanten. Het gebouw kan zo 22 ton CO2 per jaar absorberen en 11 ton/jaar aan zuurstof produceren.

"Het eerste verticaal bos in China heeft een dubbele betekenis: voor ons markeert dit het begin van een nieuwe architecturale typologie – met uitstekende volumes die zich inpassen tussen de bomen – terwijl het voor Huanggang een bredere evolutie in gang kan zetten van heropleving en herontwikkeling van de stedelijke context”, aldus Pietro Chiodi, projectdirecteur van Stefano Boeri Architetti in China.

Bron: Stefano Boeri Architetti
Deel dit artikel:
Onze partners