Eerste wolkenkrabber van Jean Nouvel in New York

Nieuwe beelden tonen details van het ontwerp van de 53W53 woontoren door de Franse architect Jean Nouvel, die een plaats naast het Museum of Modern Art (MoMa) in New York's 53rd Street zal bezetten. Met een taps toelopend profiel en een daklijn gespreid over drie onregelmatige niveaus, zal de 320 meter hoge wolkenkrabber 139 appartementen huisvesten, met inbegrip van grotere woningen die hele verdiepingen innemen en maisonnettes met eigen liften.

De MoMa Tower

MoMa zal de tweede, vierde en vijfde verdieping van het 82 verdiepingen tellende gebouw innemen. Dit creëert nieuwe, publieke ruimtes in het gebouw, plaatselijk bekend als 'de MoMA Tower'. Het project maakt deel uit van een groter uitbreidingsplan door het museum dat ook de controversiële sloop van het American Folk Art Museum bevat, van de Amerikaanse architecten Tod Williams en Billie Tsien.
 

De vorm

Jean Nouvel's ontwerp is een constructie van blootliggend staal, waardoor een zigzaggende patroon van stutten, verspreid over de gevel, ontstaat. De vorm van het gebouw, dat steeds smaller wordt op weg naar de top, zorgt ervoor dat elk appartement een ander grondplan heeft. De hellende gevel vereist een speciaal systeem van zonnewering voor de ramen.


Speciale band met het MoMa

'53W53 zal één van de meest architectonisch belangrijke wolkenkrabbers zijn die ooit werden gebouwd in New York,' zegt David Penick, managing director bij ontwikkelingsbedrijf Hines, dat deel uitmaakt van het ontwikkelingsconsortium voor de bouw van het project. '53W53 heeft ook een speciale band met het Museum of Modern Art, één van de meest gerespecteerde culturele instellingen in de wereld", zei hij.

De kopers van de woningen in de toren - variërend in prijs van 3 miljoen tot 70 miljoen dollar - komen in aanmerking voor een speciaal lidmaatschap bij het museum, dat een van Amerika's meest invloedrijke collecties van hedendaagse kunst huist.
 

Vertragingen

Nouvel begon voor het eerst te werken aan de toren in 2006. De ontwerpen waren klaar in 2007 maar de bouw werd vertraagd door de financiële crisis. De werken op de site zijn vorig jaar eindelijk begonnen, met een gewijzigd ontwerp. De voltooiing is voorzien voor 2018. De appartementen zijn dit voorjaar in verkoop gegaan.

 

Het interieur

Het interieur is van de hand van de in New York gevestigde Thierry Despont, die een eiken, marmeren en bronzen lobby zal creëren, geïnspireerd op de aparte structuur van Nouvel.

Nouvel ontwierp ook een wellnesscentrum op de 12de verdieping, met een zwembad, een fitnessruimte, een squashbaan en een golfsimulator.

 

 

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners