Eerstesteenlegging nieuwe hoofdcampus AZ Delta

In Oekene is de bouw van de nieuwe hoofdcampus van het Algemeen Ziekenhuis Delta officieel van start gegaan. Tegelijk bekroont de eerste steenlegging de fusie tussen het Heilig-Hart- en het Stedelijk Ziekenhuis die vanaf nu dus als AZ Delta door het leven gaan. VK Architects & Engineers is de ontwerper van de nieuwe hoofdcampus met 750 bedden.
In Oekene is de bouw van de nieuwe hoofdcampus van het Algemeen Ziekenhuis Delta officieel van start gegaan. Tegelijk bekroont de eerste steenlegging de fusie tussen het Heilig-Hart- en het Stedelijk Ziekenhuis die vanaf nu dus als AZ Delta door het leven gaan. Samen tellen ze 1.250 bedden, en worden daarmee één van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen. VK Architects & Engineers is de ontwerper van de nieuwe hoofdcampus met 750 bedden.
Poolconcept

VK kaapte de opdracht al binnen in 2002 voor de nieuwbouw van wat eigenlijk het nieuwe Heilig-Hartziekenhuis moest worden. Maar externe factoren rond ruimtelijke planning, vergunningen en subsidies vertraagden het project. Ondertussen werkten de ontwerpers van VK aan een intelligent ontwerp met interne en externe flexibiliteit. Het masterplan is gebaseerd op pathologische clustering, waarbij 9 clusters werden gedefinieerd, en gegroepeerd in 6 polen. Door het poolconcept worden polikliniek, verpleegeenheden en dagziekenhuis bouwkundig gegroepeerd, waarbij echte zorgvloeren ontstaan. Alle functies worden compact in 7 bouwlagen ondergebracht wat zorgt voor een efficiënte circulatie en de voetafdruk reduceert van het ziekenhuis.
3 volumes

De campus telt 3 volumes: het ziekenhuis in gekantelde L-vorm; het logistieke blok voor ondersteunende functies die niet in het ziekenhuis zelf gesitueerd hoeven te zijn en de powerplant, die de energie voor de ganse site opwekt.

    Groene omgeving

De beddenvleugels bevinden zich aan de rustige achterzijde van het ziekenhuis en kijken uit op de groene omgeving van Oekene. Hun open vingerstructuur vermijdt het soms intimiderende karakter van een groot ziekenhuis. Een centrale care boulevard vormt de ruggengraat van het ziekenhuis en bevat de hoofdcirculatie. Via ruime patio's voorziet zij een maximum aan ruimtes van daglicht.
Ingebruikname 2018

De fusie van de twee ziekenhuizen tot AZ Delta resulteert in een ziekenhuis met 1250 bedden waar zo’n 3.200 medewerkers en 250 artsen zullen werken. De eerste steenlegging voor de nieuwe hoofdcampus aan de E403 in Oekene is de bekroning van deze fusie. Het nieuwe ziekenhuis moet in 2018 in gebruik kunnen worden genomen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage