Eestairs Design Competition 2016: de winnaars zijn bekend

De tweede editie van de EeStairs Design Competition heeft zijn hoogtepunt bereikt. Uit maar liefst tweehonderd inzendingen uit de hele wereld, hebben de jury en het publiek de uiteindelijke winnaars gekozen. De wedstrijd zet jonge ontwerpers in de schijnwerpers en daagt hen uit om een trap of balustrade te ontwerpen met een uitzonderlijk design en een toegevoegde waarde voor de omgeving.  Een trap als inspirerend object en ontmoetingsplek in een kantoor of een balustrade met een perfecte balans tussen functionaliteit en design.
 

Het ontwerp van 4A Four Architects, Möbius, heeft de Corporate Staircase categorie gewonnen. Het design van Cornelius Comanns, Sine balustrade, heeft vele hoogstaande ontwerpen verslagen en is gekroond tot de winnaar van de Repeatable Balustrade categorie. De prijzen van £ 2.000 cash zijn uitgereikt op 4 maart jl. in het citizenM hotel in Rotterdam, de perfecte plaats voor dit evenement omdat in dit hotel ook een echte statement trap van EeStairs is te bewonderen.

"Het ontwerp Möbius, van 4A Four Architects, is een fysieke weergave van de verbinding die er moet zijn in een werkomgeving", legt de creatief directeur van EeStairs, Cornelis van Vlastuin uit. "Collega's zijn vaak op de werkvloer fysiek gescheiden door de verschillende verdiepingen. Een opvallend en functioneel object in de ruimte zoals een trap, kan de mensen met elkaar verbinden waaruit een teamgevoel kan ontstaan. Zonder begin en einde, staat de Möbius trap voor een vloeiende en wendbare lijn die de verschillende werkvloeren met elkaar verbindt en waar mensen samen komen om hun krachten als team te versterken en successen te behalen.

De Sine balustrade van Cornelius Comanns, omvat de gehele essentie van een Repeatable Balustrade - het is enerzijds goed, makkelijk en snel te produceren en anderzijds is het zonder meer een zeer elegant ontwerp. Als je langs de balustrade loopt, veranderen de vormen gracieus, bijna als rimpels in het water. Het is gewoonweg heel erg mooi.'

Originele en frisse ideeën

De jury was erg onder de indruk van de ontwerpen. Eén van de juryleden Armin Ganguly-Hiebert, oprichter van Ganguly Architects, vertelt: "Ik was erg verrast door de hoge standaard en de kwaliteit van de inspirerende inzendingen van getalenteerde ontwerpers. Grenzen zijn opgezocht en originele en frisse nieuwe ideeën zijn gelanceerd voor trappen in de utiliteitsbouw. Maar ook in het bijzonder de innovatieve oplossingen die zijn bedacht voor de Repeatable Balustrade categorie. Het was een grote uitdaging om te beslissen welke ontwerpen in de uiteindelijke finale zouden komen."

Van shortlist naar winnaars

Na het samenstellen van de shortlist van finalisten, heeft het publiek ook een stem kunnen uitbrengen op hun favoriete ontwerp. De score van de jury en de stemmen van het publiek hebben de uiteindelijke winnaar van beide categorieën bepaald.

Van Vlastuin voegt toe: "Voor ons is het belangrijk dat het publiek ook een stem uitbrengt. Uiteindelijk bepalen architectuur en design de omgeving waarin wij leven en wonen. Deze mag zeker inspirerend zijn en bestaan uit dingen waar we van kunnen genieten."

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage