Efficiënt datamanagement zorgt voor meer comfort en minder kosten

Het belang van gegevensverzameling in gebouwbeheer is de jongste jaren exponentieel toegenomen. Het verzamelen en gericht inzetten van data is al veel langer de core business van Sauter Controls. Deze organisatie biedt mogelijkheden om kleinere tot en met grote gebouwen efficiënter en doelgerichter te gebruiken. Met de gebruikersinterface Sauter Vision Center als spil van het systeem schenkt Sauter Controls extra aandacht aan een intuïtief en flexibel gebruik.

Sauter Controls is voornamelijk actief op de Europese markt en is gespecialiseerd in regeltechnieken voor gebouwen. Het bedrijf beheert zoveel mogelijk gegevens ten voordele van de gebruikers van een gebouw. “Het begrip data is bijzonder populair in deze tijden, met bijvoorbeeld de opkomst van het Internet of Things. Iedereen is op zoek naar data, en het komt erop neer om iets nuttigs te doen met die data, zodat de gebruiker er baat bij heeft”, zegt General Manager Frank Van Wymersch.

 

Per zone regelen

Wanneer een personeelslid zijn badge gebruikt om het gebouw binnen te komen, kan automatisch zijn bureau verwarmd worden of de airco in de vergaderzaal aanspringen. Het zijn enkele eenvoudige voorbeelden van hoe een efficiënt datagebruik de werking van een organisatie ten goede kan komen. Vandaag de dag gaat men nog teveel algemeen te werk, stelt Van Wymersch: "Het volledige gebouw wordt verwarmd, of helemaal niet. Wij bieden meer lokale oplossingen: bureau per bureau bekijken wat er moet gebeuren aan de hand van de ingezamelde gegevens. Daarom zijn we ook actief in bijvoorbeeld hotels of rusthuizen, waar het van belang kan zijn om per zone te regelen.”

Sauter Controls zweert bij een hoge mate van interoperabiliteit. “Alles wat via BACnet aan gegevens binnenkomt, van welke fabrikant ook, moeten wij kunnen beheren, beheersen of aansturen. Die flexibiliteit is heel belangrijk”, zegt Technical Director Deklippel. “Onze klant moet de meester van de installatie zijn. Hij behoudt de volledige controle over zijn installatie. Wij bieden een gebouwbeheersysteem aan, maar anders dan bij andere bedrijven staan wij open voor alle merken of toepassingen. Het is niet onze bedoeling om de controle van het gebouw over te nemen ten nadele van de facilitaire beheerder. De toepassingen van andere merken kunnen probleemloos geïntegreerd worden in het systeem”, aldus Van Wymersch.

 

Sauter Vision Center

Gebruiksgemak voor de eindklant is steeds een belangrijke bekommernis. Sauter Controls komt aan die vereiste tegemoet met het Sauter Vision Center, de Human Machine Interface (HMI). “Dit supervisiesysteem is de visualisatie van het gebouwbeheersysteem, dat toelaat om het gebouw of een groep van gebouwen gecentraliseerd te beheren. Het systeem kan bovendien modulair samengesteld worden, afhankelijk van de noden”, stelt Deklippel.

Sauter Vision Center werkt intuïtief: “Klanten kunnen zelf eenvoudig rapporten of vergelijkingen opmaken. In het dashboard krijgen ze meteen een overzicht van de belangrijkste gegevens te zien. Rekening houdend met de functies en de toegangsrechten kan het dashboard bovendien gepersonaliseerd worden.” Ook het gericht plannen van onderhoud op basis van zelf ingestelde parameters behoort tot de mogelijkheden. En Sauter Controls geeft trainingen aan klanten om het programma eenvoudig naar hun hand te zetten en het gebruik te optimaliseren. 

In vergelijking met vijf jaar geleden zet Sauter Controls veel meer in op cloudtoepassingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal die trend zich ook in de toekomst verder zetten. “Momenteel willen de meeste mensen nog hun eigen installatie, maar nu de beveiliging van clouds steeds meer gegarandeerd is, worden ze aanvaard als valabel alternatief”, besluit Deklippel.

Deel dit artikel:
Onze partners