Energetische renovatie van sociale woningbouw om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen

© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp
© BuildUp

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, moeten er over heel Europa zo’n 43 miljoen huizen gerenoveerd worden tot energieneutrale woningen. Zo ook in de renovatie van sociale woningbouw. Oppervlakkige renovaties volstaan daarbij niet om de klimaatdoelen te halen: traditionele bouwmethodes kunnen het tempo van 6000 woningen per dag gewoonweg niet aan. BuildUp kiest daarom voor offsite bouwen voor energetische renovaties, en komt met BuildUp Retrofit, prefab panelen die gebruikt worden voor de energetische renovatie van gevels en daken in sociale woningbouw.

Is offsite bouwen het bouwen van de toekomst? Als het van BuildUp afhangt wel. Met BuildUp Retrofit, gelanceerd in 2022, onderstrepen ze dan ook hun pioniersvisie. Deze prefab panelen zijn perfect in staat om bestaande woningen een energiezuinige make-over te geven. En daarbij bieden de panelen verschillende voordelen.

De voordelen

Allereerst zorgen ze voor een besparing op de energiekosten. Door het gebruik van Retrofit-panelen wordt een gebouw vrij letterlijk in een nieuw en energieneutraal jasje gehuld. Dat zorgt uiteraard voor een fikse reductie in de energiefactuur van de bewoners. En, evenmin te onderschatten, het verkleint de ecologische voetafdruk en CO2-uitstoot. De planeet dankt u!

Bovendien helpen de panelen ook met duurzaamheid. De nieuwe technologie en duurzame materialen verlengen de levensduur van het gebouw aanzienlijk, en zorgen dat er minder nood aan vervangingswerken is.

Doordat de panelen het volledige huis aanpakken, worden alle luchtlekken en isolatieproblemen meteen opgelost.

Ook de offsite constructiemethode brengt enkele voordelen met zich mee. Er wordt veel minder tijd op de werf gespendeerd: elk uur op de werf via offsite bouwen staat gelijk aan 27 uur op de werf in de traditionele methode. En dat reduceert dan ook de arbeidskosten, omdat er veel minder mankracht op de werf nodig is.

Ook in de praktijk

BuildUp Retrofit heeft sinds de lancering zijn waarde al bewezen in de sociale woningbouw. Met de panelen werden in 2022 in Wattrelos al 153 bewoonde units gerenoveerd die in 1950 gebouwd werden. In Roubaix stak BuildUp 32 sociale woningen in een klimaatneutraal jasje, met de retrofitting van maar liefst 600m2 daken en 1600 m2 muren bij Residence Philippe Le Hardi. De huurders plukken daar nu de vruchten van een verhoogd thermisch en akoestisch comfort en een lagere energierekening.

Deel dit artikel:
Onze partners