Energie-efficiënt gemeentehuis Hardenberg symboliseert democratie

Het gemeentehuis van Hardenberg is een van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland. Het gemeentehuis is samengesteld uit twee neutrale grondvormen: de cirkel, symbool voor de democratie, en het vierkant, symbool voor de rede. In de raadkamer opteerden de architecten van Cie voor panelen van American Hardwood.
Het gemeentehuis van Hardenberg is een van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland. Het gemeentehuis is samengesteld uit twee neutrale grondvormen: de cirkel, symbool voor de democratie, en het vierkant, symbool voor de rede. In de raadkamer opteerden de architecten van Cie voor panelen van American Hardwood.
Ronde vorm

De sculpturale ronde vorm combineert een cilinder met een kubus. Dat levert veel rechte wanden op in de kantoorverdiepingen en gebogen wanden in de onderste verdiepingen, waar de publieksfuncties zijn geplaatst. Het gebouw is compact van opzet, hetgeen betekent dat er relatief weinig warmteverlies optreedt. wordt. Dankzij de ronde vorm vergen de gevels 20 procent minder materiaal dan bij een rechthoekig gebouw.

    Daglicht

Twee sequenties van vides doorkruisen het gebouw diagonaal. In de centrale vide zijn de trappen geplaatst, terwijl de vide langs de buitengevel groene terrassen bevat die tot aan het dak doorlopen. Via de vides komt er daglicht tot in het hart van het gebouw, waardoor het elektriciteitsgebruik voor verlichting geminimaliseerd wordt. De raadskamer, bekleed met American Tulipwood plafond- en muurpanelen, is daarvan een mooi voorbeeld.

groot8>


Kleinschalige gevelrasters

De diepe kantoorverdiepingen staan garant voor een potentieel gevarieerd aanbod aan kantoortoepassingen. Door de gevelraster kleinschalig te houden is het mogelijk om alle gevels goed aan te passen aan de zonoriëntatie. Rondom is het gebouw bekleed met speciaal ontworpen panelen van gerecycled glas voorzien van een reliëf gebaseerd op het stadswapen van Hardenberg. Achter de panelen is een geavanceerde zonnewering toegepast, die voor diffusie van het zonlicht zorgt.

    Energie-efficiënt

Het gemeentehuis Hardenberg was bij de oplevering een van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland. Het compacte design, het gebruik van driedubbele beglazing een performante schil zorgen ervoor dat het gebouw energie-efficiënt is.

Deel dit artikel:

Onze partners