Energiezuinige HVAC-oplossingen voor BREEAM-Excellent gemeentehuis Leopoldsburg

Een nagelnieuw administratief centrum kijkt sinds kort uit over het Koningin Astridplein in Leopoldsburg. Het oude gemeentehuis kreeg een grondige opknapbeurt en werd gekoppeld aan een achterliggend nieuwbouwvolume om zo verleden en toekomst te verenigen. De ambitie voor het gemeentehuis was een minimale ecologische voetafdruk te realiseren en dat is meer dan gelukt. De nieuwbouw voldoet aan de BEN-normen en behaalt het BREEAM Excellent-certificaat als een van de eerste openbare gebouwen in België. De uitstekende energie-efficiëntie is mede een verdienste van de energiezuinige oplossingen van Jaga die in dit project geïntegreerd zijn, met name vloerinbouwoplossing Jaga Clima Canal aangevuld met Briza 22 ventilo-wandradiatoren.

Het nieuwe gemeentehuis, dat in oktober 2018 haar deuren opende, is een ontwerp van UAU collectiv, dat de krachten bundelde met hoofdaannemer Van Roey en ABT België voor de studie van de technieken en de stabiliteit. Het ontwerp is gestoeld op transparantie, multifunctionaliteit en flexibiliteit.

Het oude gemeentehuis is grondig gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling. Het middengedeelte van het historische gebouw uit 1856 is volledig uitgehold en vormt nu een multifunctionele evenementenruimte met historische grandeur. Achter het gemeentehuis is een nieuwbouwvolume opgetrokken met vijf bouwlagen en een kantooroppervlakte van meer dan 3.000 m2. De glazen gevels die het historische gemeentehuis reflecteren, maken de link tussen oud en nieuw visueel. In de betonnen zijwanden van het nieuwe volume lieten de ontwerpers ook de raamvorm en de kroonlijst van het oude gemeentehuis doorlopen om een subtiele overgang te maken van oud naar nieuw.


Minimale ecologische voetafdruk

Van bij het begin waren er verregaande ambities op het vlak van energie-efficiëntie. De nieuwbouw voldoet aan de BEN-normen. Dat is te danken aan onder meer de technieken waaronder een warmtepompsysteem dat is aangesloten op een ijsbuffer. Op die manier wordt het energieverbruik beperkt tot 25 % van het energieverbruik in het oude gemeentehuis. Het gemeentehuis kreeg als een van de weinige overheidsgebouwen in België het BREEAM Excellent-certificaat.
 

Energiezuinig verwarmen, koelen en ventileren

Jaga heeft de juiste HVAC-oplossingen in huis of ontwikkelt deze volledig op maat indien gewenst. In bepaalde delen van het gemeentehuis van Leopoldsburg zijn er enkele Briza 22 ventilo-convectoren met omkasting geïntegreerd. Deze hybride ventilo-convectoren werken in combinatie met andere klimaatsystemen samen en zorgen op deze manier het hele jaar door voor een optimaal binnenklimaat: ze zorgen voor warmte in de winter en een verfrissende koelte in de zomer. Bovendien zijn ze uitermate geschikt om te kunnen werken  bij laagtemperatuursystemen zoals warmtepompen, zonne-energiesystemen of hoogrendement condensatieketels.

In het gemeentehuis zijn voornamelijk ook Clima Canals geïnstalleerd, de Jaga-vloerinbouwoplossing die geruisloos en onopvallend zorgt voor het optimale klimaatcomfort, ondanks de kleine afmetingen. Dit toestel wordt ingebouwd in de vloer en verwarmt, koelt en ventileert tegelijk. Het gebruik van de nieuwste EC-motoren zorgt ervoor dat de Clima Canal tot 50 % minder elektriciteit verbruikt.

Bron: Jaga

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage