EPB-congres: “Bouwheer moet anticiperen op behoeftes toekomstige bewoners”

Gezond en comfortabel bouwen in de toekomst is het thema van het derde EPB-congres Think Outside the Box, donderdag 3 oktober in BEL Brussel. Maar wat betekent dat voor de bouwheer? Karim Zouaoui van projectontwikkelaar ION gaat tijdens het congres dieper in op de steeds wijzigende eisen van de bouwheer.

“De toekomstige bewoner staat voor ons centraal”, steekt Karim Zouaoui, business development director bij ION, van wal. “De grootste uitdaging voor een projectontwikkelaar ligt dan ook in het in kaart brengen en vooral het anticiperen op de behoeften van die toekomstige bewoner. Bijgevolg is het onze taak om mee te zijn en zelfs vooruit te lopen op alle trends en normeringen, zoals de EPB-regelgeving.”


Integreren van innovatie

Precies om die reden tracht ION zoveel mogelijk innovatieve technologieën te integreren in zijn projecten, zowel bij sociale woningbouw als meer high-end residentiële projecten. Ter illustratie heeft ION een warmtenet laten installeren bij een project in Turnhout, het eerste van de Kempen. In Brussel realiseert de projectontwikkelaar momenteel de eerste hoogbouw in houtskelet.

Comfort is een breed begrip dat snel evolueert. Wat onze manier van wonen betreft, merkt ION dat we kleiner gaan wonen en flexibeler zijn in ons ruimtegebruik. Ook de technieken voor koeling, verwarming e.a. dienen hieraan aangepast te worden. “De hedendaagse bewoner is gevoelig voor deze thema’s”, meent Karim Zouaoui. “Waar de EPB-normeringen enkele jaren geleden nog Chinees voor hem waren, heeft hij vandaag wel degelijk oog voor de energieprestatie van een gebouw. Toch blijft het moeilijk om dit te duiden naar de particulier toe. Het is aan ons om de klant wegwijs te maken in waar hij op moet letten inzake comfort zoals isolatie, luchtkwaliteit, akoestiek,…”


Evenwichtsoefening

“Niet te versmaden binnen dat innovatieverhaal is het kostenplaatje”, benadrukt Karim Zouaoui. “Aan nieuwe technologieën hangt doorgaans een prijskaartje vast, maar het is onze taak om competitief te blijven op de markt. Dat is altijd een evenwichtsoefening. Dé voorwaarde is voor ons een stabiele technologie die betaalbaar is. We kunnen een potentiële koper wel overtuigen van een groter appartement, maar als hij in een innovatieve technologie niet meteen voordeel ziet voor zijn eigen comfort, wringt het schoentje. Vooruitstrevend zijn is in dit opzicht niet altijd vanzelfsprekend. Vandaag ontwikkelen we projecten die gezien de gemiddelde doorlooptijd van een bouwproject, pas over drie jaar opgeleverd zijn. Tegen dan is de technologie alweer verder gevorderd, mogelijks ook aan een betere prijs.”


Bouwheer als dirigent

Karim Zouaoui wil op het EPB-congres de boodschap meegeven dat de bouwheer een rol speelt als dirigent tussen alle specialisten ter zake. “Anticiperen op de nieuwste technologieën is een permanent leerproces voor ons en voor onze bouwpartners en kan alleen dankzij de samenwerking met alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn”, besluit hij.

Deel dit artikel:
Onze partners