EPB-congres: “Vraaggestuurde ventilatie is de weg vooruit”

Op 3 oktober vindt het derde EPB-congres ‘Think outside the Box’ plaats. Het is gewijd aan gezond en comfortabel bouwen in de toekomst. Energieconsulent Luc Dedeyne is een van de sprekers op het congres. Hij laat zijn licht schijnen op luchtkwaliteit en de evolutie naar vraaggestuurde ventilatie.

“Sinds de komst van de EPB-regelgeving is de ventilatiesector ingrijpend veranderd”, steekt Luc Dedeyne van wal. “We denken niet meer louter in functie van het aantal kubieke meters lucht dat moet afgevoerd worden. In plaats daarvan meten we vandaag continu de luchtkwaliteit en passen we het ventilatiedebiet aan in functie van de noodzaak. De toestellen zijn dan ook geëvolueerd richting vraagsturing. Met het oog op energiebesparing is dat de toekomst.”


Nieuwe norm in primeur

Luc Dedeyne houdt enkele primeurs achter de hand voor het EPB-congres maar hij licht voor ons alvast een tipje van de sluier op. “Er is een nieuwe norm in opmaak omtrent ventilatie waarover ik in absolute primeur zal spreken op het congres”, vertelt hij. “De nieuwe norm gaat veel veranderen: zo vertrekt hij vanuit andere uitgangspunten en stelt hij een nieuwe manier van berekenen voorop, waarbij we gaan ventileren in functie van de luchtkwaliteit. Enkele anomalieën worden in de nieuwe norm opgelost en we gaan ons eindelijk schikken naar onze buurlanden. In België leggen we onnodig strengere eisen op dan in de buurlanden op het gebied van ventilatie. Bijgevolg zijn fabrikanten grotere toestellen gaan ontwikkelen speciaal voor de Belgische markt, die eigenlijk te duur zijn. Dit euvel wordt met de nieuwe norm verholpen.”


Kwaliteitskader

Ook het kwaliteitslabel zal aan bod komen tijdens de lezing van Luc Dedeyne. “Sinds kort is er een kwaliteitskader ingevoerd voor ventilatie. De onafhankelijke organisaties BCCA en SKH voeren controles uit op de ventilatieverslaggever. Deze nieuwe reglementering is van toepassing voor bouwaanvragen ingediend vanaf 1 januari 2016, wat  betekent dat gezien de gemiddelde doorlooptijd van bouwaanvragen het kwaliteitskader nu een goed jaar lopende is. Op het EPB-congres ga ik onze eerste ervaringen toelichten alsook de invloed op de installaties en bij uitbreiding de luchtkwaliteit”, aldus Luc Dedeyne.

Deel dit artikel:
Onze partners