Era Contour, Heren 5 en DELVA Landscape winnen aanbesteding Veemarkt Utrecht

De aanbesteding voor het ontwerp van noordwestelijke hoek van Veemarkt in Utrecht is gewonnen door DELVA Landscape Architects. De landschapsarchitecten mogen samen met Era Contour en Heren 5 architecten een unieke insteek geven aan de planning van 42 woningen. Bewoners spelen een grote rol in dit project. 

Op basis van een aantal criteria schreef de gemeente Utrecht een aanbesteding uit. DELVA bleek met zijn plan, De Deeltuin, het beste te scoren en genoot dan ook de voorkeur van de gemeente. Het plan bevat een bijzonder originele mix van enerzijds typische Utrechtse stadswoningen met verwijzingen naar de Utrechtse Stijliconen op de gevels. Anderzijds verlicht een stijlvolle oase van groen in het midden het geheel. 

 

Glooiend groen

De deeltuin krijgt een half ondergrondse parkeergarage. Dit maakt dat een glooiende groene vlakt ontstaat. Het bovenste groendeel is gereserveerd voor privétuinen. Het onderste is de eigenlijke gedeelde tuin.

De twee delen worden gescheiden door een lange zitbank. Bomen en een moestuin werken het geheel af en leveren “een plek van rust, samenkomen, tuinieren en spelen.” Enkele daken zijn ook groen -DELVA ondertekent het "rainproof" manifest.

 

Energieneutraal

Bewoners krijgen een bijzondere rol in dit project. Ten eerste werkt de Deeltuin met het principe van mede-eigenaarsschap, een vraag van de gemeente Utrecht. Mensen die een huis gekocht hebben, kunnen daarenboven zelf mee het ontwerp sturen.

DELVA staat er tot slot op dat de bewoners ook bewust worden gemaakt van de milieuvriendelijke maatregelen. Het materiaal voor de bouwwerken, zoals pv-panelen, is uiterst duurzaam: de woningen hebben een EPC van 0 (!) en zijn dus energieneutraal. 

Bron: DELVA landscape architects

Deel dit artikel:

Onze partners