Ervinck wint met kunstwerk aan Militair Hospitaal Oostende

IMAGROD, het kunstwerk dat beeldend kunstenaar Nick Ervinck ontwierp voor het Militair Hospitaal in Oostende is in de prijzen gevallen. Ervinck sleepte de prestigieuze Merit CoD+A Award in de wacht. De internationale prijs is in het leven geroepen om kunstenaars te belonen die erin slagen om kunst in architectuur en interieurinrichting te integreren. De gerenommeerde jury was vooral onder de indruk van het feit dat Ervinck de grenzen aftast tussen design, architectuur en beeldhouwen.

Eigentijds design en opvallende materiaalkeuze

Het indrukwekkende kunstwerk van Nick Ervinck kan je bewonderen aan de hoofdingang van de kapel op de site van het Militair Hospitaal in Oostende. De kunstenaar is erin geslaagd om het oorspronkelijke karakter van de kapel te behouden, maar voegt er een nieuwe dimensie aan toe. De jury Merit CoD+A Award prees het eigentijdse design en de opvallende materiaalkeuze. De buitensculptuur werd volledig digitaal ontworpen, maar ambachtelijk (uit polyester) gemaakt. De symbiose tussen nieuwe technieken en het oude gebouw zorgt voor een speciaal effect.

 

Expressief kunstwerk

Wat meteen opvalt is het glanzende materiaal en de kleur van dit kunstwerk. De link met de zee is nooit veraf. De sculptuur lijkt het resultaat van een natuurlijk erosieproces, net zoals zeewater rotsen uitholt. Ervinck heeft ook duidelijk de bedoeling om de bewoners van het Militair Hospitaal te prikkelen en te inspireren met dit expressieve, gele kunstwerk.

 

Spanningsveld tussen verleden en toekomst

De organisators van de Merit CoD+A Award prezen ook de onregelmatige en zachte vormen die door de computer werden gegenereerd. Het resultaat is een organisch geheel waarbij er een spanningsveld ontstaat tussen het verleden en de toekomst. Bovendien is het oorspronkelijke erfgoed bewaard gebleven.

 

Spelen met volumes, vormen en kleuren

Nick Ervinck staat erom bekend de grenzen tussen beeldhouwkunst en architectuur af te tasten. Hij is voortdurend op zoek naar een wisselwerking tussen virtuele constructies en handgemaakte sculpturen. Zijn bedoeling is om de kijker een nieuwe manier van ontwerpen te laten ontdekken. Zo verkrijgt hij een nieuwe blik op ‘de wereld’. Ervinck speelt met volumes, verhoudingen, kleuren en vormen. Hij gebruikt daarvoor verschillende media: video, tekeningen, digitale prints en ook sculpturen gemaakt uit gips, polyester en hout.

 

Militair Hospitaal: wonen met de voeten in het zand

Het Militair Hospitaal in Oostende is een prachtig woonproject van Vanhaerents vlak bij de zee. Dit staaltje architectuur wordt niet voor niets aangekondigd als ‘wonen met de voeten in het zand’. Je vertoeft er ook pal in het groen en de duinengordel die het Militair Hospitaal omarmt, maakt het nog specialer. Het project bevat een 220-tal wooneenheden (lofts, appartementen en woningen) en biedt betaalbaar wonen aan voor jonge gezinnen.

Deel dit artikel:
Onze partners