Eter-Backer HD: gevel- en plafondsysteem met steenstrips

Omnicol introduceert samen met Wienerberger en Eternit een gevel- en plafondsysteem voor renovatiedoeleinden dat gebruik maakt van Eter-Backer HD plaatmateriaal waarop steenstrips zijn verlijmd. Het effect van volle bakstenen op plaatsen waar de stenen lastig zijn te plaatsen, biedt architecten een extra graad van vrijheid.

Omnicol introduceert een gevel- en plafondsysteem voor renovatiedoeleinden dat gebruik maakt van Eter-Backer HD plaatmateriaal waarop steenstrips zijn verlijmd. Het effect van volle bakstenen op plaatsen waar de stenen lastig zijn te plaatsen, biedt architecten een extra graad van vrijheid. Het gevel- en plafondsysteem werkt zowel gevels als (dak)oversteken isolerend af in lijn met het totale gevelbeeld. Verder is het zowel binnen als buiten te gebruiken en geschikt voor toepassingen op elk type ondergrond. Bovendien weegt het systeem maar 50 kg/m² waardoor het ook geschikt is voor houtskeletbouw toepassingen, bijvoorbeeld voor een extra verdieping op een woning.Het Eter-Backer HD systeem
 

Het ‘Eter-Backer HD’ systeem opent nieuwe en creatieve architectonische mogelijkheden, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, en dit voor de bekleding met baksteenstrips van gevels, (dak)oversteken en gewelven.

Op een raamwerk van houten latten komen vezelcementplaten en daarop worden steenstrips gelijmd. ‘HD’ staat hierbij voor de Hoge Densiteit van de ‘Eter-Backer’ platen met het oog op duurzame buitentoepassingen. De voordelen t.o.v. vroegere methodes zijn talrijk : er kan op om het even welke ondergrond gewerkt worden en de tussenruimte kan gebruikt worden voor ventilatie en voor extra isolatie met om het even welk isolatiemateriaal. Het ‘Eter-Backer HD’ systeem combineert daarbij, in tegenstelling tot bepaalde alternatieven, esthetische elementen met tal van voordelen op vlak van efficiënte ventilatie en isolatie.

Het ‘Eter-Backer HD’ systeem is gegroeid uit de kennis en ervaring van 3 tenoren inde markt van de bouwmaterialen. Daarbij neemt Wienerberger met Terca en Desimpel de baksteenstrips voor zijn rekening, Eternit de vezelcementplaten en Omnicol de speciale lijmen. Het ‘Eter-Backer HD’ systeem biedt een eenvoudige oplossing om aan de steeds strenger wordende isolatienormen te voldoen.

Opbouw en verwerking

Het aanbrengen van het ‘Eter-Backer HD’ systeem is relatief eenvoudig en vergt geen speciale kennis. Wel is het van belang de plaatsings- en verwerkingsinstructies van de afzonderlijke fabrikanten te volgen voor een optimaal resultaat. Deze zijn op aanvraag verkrijgbaar bij de fabrikanten.


Toepassingsgebieden

Het ‘Eter-Backer HD’ kan van pas komen als de nood tot extra isolatie zich opdringt.  Het ‘Eter-Backer HD’ systeem biedt grote flexibiliteit om te voldoen aan de EPB-normering. Hierbij vindt de isolatie langs de buitenzijde plaats en dit wordt algemeen beschouwd als een betere aanpak dan na-isolatie langs binnen. Er doen zich immers geen problemen voor met vermindering van de beschikbare binnenruimte en ook niet met aansluitingen, stopcontacten en radiatoren die naar voor gebracht moeten worden. Het bouwwerk blijft ook tijdens de werken perfect bewoonbaar en er is geen stof- of vuiloverlast binnenin.

De hele constructie is bijzonder licht (ongeveer 50 kg/m²). Hierdoor is het systeem sterk aanbevolen bij het “optoppen”: het optrekken van een extra verdieping bovenop een bestaande woning.

Bij nieuwbouw laat het ‘Eter-Backer HD’ systeem creatieve hoogstandjes toe door het effect van volle bakstenen op plaatsen waar het anders moeilijk of onmogelijk zou zijn. Denken we maar aan gewelven, (dak)oversteken, plafonds en balkons. Het geeft de architect een extra graad van vrijheid en draagt bij tot een grotere stijleenheid van het bouwwerk. Het spreekt voor zich dat het ‘Eter-Backer HD’ systeem niet enkel voor buitengebruik bestemd is.

Voordelen en eigenschappen

Het ‘Eter-Backer HD’ systeem biedt volgens Omnicol ongekende voordelen, zowel op bouwtechnisch, esthetisch als op praktisch vlak :

■ Lichte constructie (50 Kg per m²)                             
■ Isolatie én esthetiek in één enkel systeem
■ Bij een voldoende geïsoleerd gebouw zorgt de luchtspouw voor ventilatie
■ Bij noodzaak tot extra isolatie zijn alle isolatiematerialen mogelijk conform het EPB
■ Laat toe koudebruggen te vermijden, ook bij plafonds met baksteen
■ Dampopen systeem voor een correct bouwfysisch resultaat
■ Leidingen en oneffenheden kunnen weggewerkt worden
■ Kan gebruikt worden bij elk type ondergrond, zoals (oud) metselwerk, (cellen) beton, staal, houtskelet ...
■ Spots zijn makkelijk in te bouwen
■ Ontstaan uit de gecombineerde ervaring van 3 gerenommeerde fabrikanten.
Deel dit artikel:
Onze partners