Euro Station en Euro Immo Star mogen stationsomgeving van Toulouse hertekenen

Eurostation en Euro Immo Star zijn geselecteerd om een stedenbouwkundig plan uit te werken voor de stationsomgeving van het Franse Toulouse-Matabiau. “Waar wij in België al geruime tijd inzetten op het dynamiseren van stationsomgevingen, beginnen nu ook veel buitenlandse steden zich te focussen op deze mobiliteitsknooppunten”, vertelt Lieve De Cock, general manager van Euro Immo Star.

Eurostation en Euro Immo Star zijn geselecteerd om een stedenbouwkundig plan uit te werken voor de stationsomgeving van het Franse Toulouse-Matabiau. “Waar wij in België al geruime tijd inzetten op het dynamiseren van stationsomgevingen, beginnen nu ook veel buitenlandse steden zich te focussen op deze mobiliteitsknooppunten. Eurostation en Euro Immo Star kunnen goede referenties voorleggen, denk maar aan Antwerpen-Centraal, Gent Sint-Pieters of Mechelen. Bovendien maakt onze multidisciplinaire aanpak ons uniek, waardoor we steeds meer worden gevraagd voor buitenlandse projecten. We combineren technische spoorwegkennis met stedenbouw en mobiliteit, architectuur en projectmanagement. Ook in Toulouse speelde deze aanpak een doorslaggevende rol”, zegt Lieve De Cock (General Manager Euro Immo Star).Knooppunt hogesnelheidstrein


De hogesnelheidstrein stopt nu al in het Franse station Toulouse-Matabiau, een prachtig station dat dateert van begin 20ste eeuw. In de toekomst zal Toulouse-Matabiau een heus knooppunt worden in het Europese hogesnelheidsnetwerk en dit heeft een belangrijke impact voor het station en de stationswijk. Er komt niet alleen bijkomende spoorinfrastructuur, ook de stationsvoorzieningen moeten naar een hedendaags niveau worden gebracht. Reizigers verwachten immers dat een dergelijk station een perfecte overstapmachine is: van trein op trein, tram, metro, bus, fiets en ook de wagen speelt een belangrijke rol in het voor- en natransport. Het verkeer en de doorstroming in en rond het station zal dus moeten worden geoptimaliseerd.

Katalysator stedelijke vernieuwing

Bovendien fungeert de verdere uitbreiding van het HST-station als motor voor stedelijke vernieuwing. De stad Toulouse wil van de stationswijk een aantrekkelijk hedendaags centrum maken waar men kan wonen, werken en ontspannen en waar voldoende aandacht uitgaat naar kwalitatieve publieke ruimten, zoals pleinen en groen. Ook de nabijheid van het ‘Canal du Midi’ is een enorme troef voor de omgeving. Bovendien moet de stationswijk een dialoog aangaan met het historische stadscentrum en de omliggende wijken.

De stad Toulouse zocht een stedenbouwkundig bureau om haar te helpen met het realiseren van deze ambities en schreef hiervoor een overheidsopdracht uit. Eurostation en Euro Immo Star kwamen als beste uit de bus.Project in een notendop

Plaats
Frankrijk, Toulouse (Matabiau-Marengo-Raynal-Periole).

Wat
Opmaak van een stedenbouwkundig masterplan voor de stationsomgeving van Toulouse, rekening houdend met het feit dat het station verder wordt uitgebreid tot een HST-station.

Opdrachtgever
Communauté Urbaine du Grand Toulouse.

Betrokken partijen
Prefect van de regio Haute-Garonne
Voorzitter van de regionale raad van Midi-Pyrénées
Voorzitter van de algemene raad van Haute-Garonne
Voorzitter van RFF (Réseau Ferré de France)
Voorzitter van SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français)

Projectteam Euro Immo Star
Projectmanagement: Lieve De Cock, Véronique Wouters.
Urban design: Bram Vermeulen, Carolien Cousserier, Beatriz Perez Martin.
Architectural design: Salvatore Bono, Pedro Monteiro de Sousa, Pedro Araujo.
Mobility design: Wim Michiels.

Duur van de opdracht
15 maanden.

Budget
200 000 euro (studiebudget)

Deel dit artikel:
Onze partners