Europese architecten weer positiever over omzetverwachting

De omzetverwachting van Europese architecten is gedurende het tweede kwartaal van 2009 minder negatief dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de European Architectural Barometer, een onderzoek van Arch-Vision dat is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Ook de ontwikkeling van de orderportefeuille zit in vrijwel alle onderzochte landen in een stijgende lijn.
De omzetverwachting van Europese architecten is gedurende het tweede kwartaal van 2009 minder negatief dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de European Architectural Barometer, een onderzoek van Arch-Vision dat is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. Ook de ontwikkeling van de orderportefeuille zit in vrijwel alle onderzochte landen in een stijgende lijn.

Sinds begin 2009 meet de European Architectural Barometer de conjuncturele ontwikkeling onder grotere architectenbureaus (≥ 3 FTE). Deze stemmingsindicator brengt voor zes landen (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje) in kaart hoeveel en op welke wijze er gebouwd gaat worden. Onderdeel van het onderzoek is een peiling van de ontwikkeling van de orderportefeuille en de verwachte omzet. De eerste meting heeft plaatsgevonden in maart 2009 en de tweede in juni. Op dit moment vindt de derde meting plaats.

Orderportefeuilles herstellen licht


De beoordeling van de orderportefeuille in vergelijking tot vorig jaar, is in het tweede kwartaal van 2009 minder slecht dan in het eerste kwartaal. In Duitsland is bij een meerderheid van de architecten de orderportefeuille zelfs beter gevuld dan een jaar eerder. Naar verwachting zullen de bouwvolumes bij onze oosterburen de komende tijd dus stijgen. Nederlandse architecten hebben net als in het eerste kwartaal van 2009 een minder grote orderportefeuille ten opzichte van een jaar eerder. In Italië is de orderportefeuille in vergelijking tot vorig jaar in het tweede kwartaal aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal.
 
Conjunctuurmeting Europese architecten (indexcijfers)*

 

Ontwikkeling orderportefeuille

Omzetverwachting komende 12 maanden

Q1 2009 tov Q1 2008

Q2 2009 tov Q2 2008

Q1 2009

Q2 2009

Groot-Brittannië

78

81

82

103

Duitsland

91

108

95

104

Frankrijk

79

72

82

86

Spanje

41

50

71

71

Italië

54

81

57

92

Nederland

71

73

83

89

Bron: www.arch-vision.eu, juni 2009
*Een cijfer van 100 duidt op een gelijkblijvende situatie; afwijkingen onder of boven de 100 geven het saldo weer van architecten met een toename minus architecten met een afname.


Omzetverwachtingen fors minder negatief


De omzetverwachtingen voor de komende twaalf maanden zijn in alle landen gestegen in het tweede kwartaal van 2009. Uitzondering is Spanje, waar de architecten even pessimistisch zijn als in het eerste kwartaal. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn de architecten met een positieve omzetverwachting zelfs in de meerderheid. Nederlandse architecten tonen een lichte stemmingsverbetering door van 83 naar 89 te stijgen. Italiaanse architecten aanzienlijk minder negatief in het tweede kwartaal van 2009.


Over Arch-Vision

Arch-Vision is een volle dochter van USP Marketing Consultancy. Momenteel is Arch-Vision volledig gericht op de doorontwikkeling en exploitatie van de European Architectural Barometer. Op middellange termijn wordt Arch-Vision doorontwikkeld in een compleet Europees Architecten Platform, dat bouwmaterialenaanbieders, uitgevers, software huizen en architecten te samen brengt.

De executie van de European Architectural Barometer is in handen van USP. Alle interviews worden gedaan door native speakers. Aan de eerste twee metingen liggen 1.200 geslaagde enquêtes ten grondslag. Bij vervolgonderzoeken zullen per meting 1.200 geslaagde enquêtes uitgevoerd worden. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Marjet Rutten (rutten@arch-vision.eu, + 31 10 2066916).
Deel dit artikel:
Onze partners