Experts zetten boompje op over energie-efficiëntie in de zorgsector

Tom De Fruytier van Signify kwam vertellen over de noodzakelijke evolutie naar light as a service.

Midden december organiseerde Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen in Berchem de Expert Day 'Energie-efficiëntie in de Zorgsector'. Veel gebouwen uit de zorgsector kampen immers met een slechte energiebalans en verschillende sprekers kwamen vertellen wat daaraan kan worden gedaan.

Pixii, voorheen bekend als Passiefhuis-Platform, ondersteunt als neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling de bouwactoren bij zowel innovatie, netwerking als op de werf en omschrijft zichzelf als Kennisplatform Energieneutraal Bouwen. Om die kennis te delen organiseert Pixii op regelmatige basis zogenaamde Expert Days. Op 13 december 2018 ging zo in het business center Bluepoint Antwerp de Expert Day Energie-efficiëntie in de Zorgsector door.
 

Acht sprekers

Acht experts namen het woord. Joost Declercq van archipelago architects mocht van wal steken en had het onder meer over de shift van een infrastructuur gebaseerd op het zo efficiënt mogelijk verlenen van technische diensten aan de patiënt naar één die meerdere diensten clustert en de consequenties daarvan op de energetische performanties van zorgarchitectuur. Daarnaast gaf hij meer uitleg over de gewijzigde economische vastgoedmodellen die de conceptie van zorginfrastructuur beïnvloeden en die leiden tot verschillende entiteiten die elk een heel eigen en specifieke energiehuishouding hebben. Declercq eindigde met het toelichten van een referentieproject van archipelago architects; een nieuw woonzorgcentrum in Leuven dat de nadruk legt op de integrale beleving van de bewoners als onderdeel van het zorgconcept en ontworpen werd als een Bijna Energieneutraal Gebouw in het kader van Leuven 2013. In de aanloop naar de Expert Day schreef Declercq ook een uitermate interessant opiniestuk dat verscheen op architectura.be en de website van Pixii, getiteld ‘’Waar is de zon?’, een te herwaarderen ontwerpuitdaging’. Daarin heeft hij het over de invloed van natuurlijk daglicht op het herstelproces van de patiënt en de architecturale vertaalslag daarvan doorheen de tijd. Maarten Van de Vijver van het Vlaams Energiebedrijf, Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen en Tom De Fruytier van Signify maakten de voormiddag vol met hun presentaties rond respectievelijk het realiseren van de klimaatdoelstellingen in de zorgsector, ledlicht als ondersteuning van voor een mensgerichte visie in de zorgsector en light as a service.
 

Green Energy Park

Na de middag was het de beurt aan Jimmy Van Moer van het UZ Brussel, die Green Energy Park kwam toelichten, een grootschalige, CO2-neutrale proeftuin in een bestaande woon- en werkomgeving in Zellik, een project van UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Maarten Van der Linden van BAST architects & engineers deed vervolgens hetzelfde voor Wiegelied, een energie-efficiënt stro- en kalkhennepgebouw. Roel Vandenbulcke van Hysopt die kwam uitleggen hoe je kosten kan besparen door hydraulische optimalisatie in ziekenhuizen en Simon Ossieur van VK Architects & Engineers met zijn presentatie ‘Ziekenhuis: energievreter of uitdaging voor integratie en uitwisseling van energiestromen?’, sloten de dag af.

Dankzij de Expert Day zijn we hopelijk weer een stap dichter bij de zorggebouwen van de toekomst.

Deel dit artikel:
Onze partners