EXPO. Beelden van de Boekentoren

In het centrum voor architectuur en kunst VANDENHOVE in Gent kun je vanaf 21 april gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Beelden van de Boekentoren’. De Gentse Universiteitsbibliotheek met de beroemde Boekentoren, die door Henry Van de Velde in de jaren 1930 werd ontworpen, is onlangs heropend na een lange restauratiecampagne. Hoewel de tentoonstelling inspeelt of dit heuglijke feit, schenkt zij niet zozeer aandacht aan het gebouw zelf maar eerder aan de rijke beeldvorming ervan. De bibliotheektoren werd in de loop der jaren immers uitvoerig gevisualiseerd door toonaangevende fotografen zoals Lucien Hervé en Candida Höfer terwijl kunstenaars als Jan De Cock en Anne Teresa De Keersmaeker er installaties of dansvoorstellingen realiseerden die met behulp van foto’s en films werden geregistreerd.

Door meerdere beelden van hetzelfde gebouw te confronteren maakt de expositie ‘Beelden van de Boekentoren’ een veelvoud aan architecturale representatietechnieken duidelijk: van de typische modernistische architectuurfoto’s die Emile Sergysels in de jaren 1930 maakte tot de recente exploraties door Aglaia Konrad. Daarnaast koppelt de expositie architectuurfotografie aan een ruime waaier van andere artistieke en fotografische praktijken zoals documentaire fotografie, street photography, modefotografie, fotojournalistiek, amateurfoto’s, schilderkunst, video, et cetera – met, uiteraard, de Boekentoren als rode draad.

Op de expo is werk te zien van o.a. Dirk Braeckman, Kristien Daem, Jan De Cock, Walter De Mulder, Carl De Keyzer, Geert Goiris, Lucien Hervé, Candida Höfer, Jan Kempenaers, Aglaia Konrad, Marie-Jo Lafontaine, Agnes Maes, Paul Robbrecht, François Schuiten, Emile Sergysels en Walter Vorjohann. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling brengt A&S/Books een publicatie uit. En op 25 april en 2 mei (telkens om 20:30) is er in KASK Cinema ook een filmprogramma over de Boekentoren in samenwerking met Film Plateau. De tentoonstelling zelf loopt tot 17 juni. VANDENHOVE organiseert enkele rondleidingen gecombineerd met een bezoek aan de toren (ca. 60 minuten) door curatoren Steven Jacobs en Charlotte Dossche. Het aantal plaatsen is beperkt en inschrijven doe je via de website van VANDENHOVE.

Deel dit artikel:
Onze partners