Extremis stelde eindeloze picknickbank voor op Salone Del Mobile

Het Belgische designmerk Extremis stelde op het Salone Internazionale del Mobile in Milaan enkele nieuwe producten voor. Pronkstuk van de nieuwe collectie, die de naam Marina meekreeg, is een superlange buitentafel van Bruno Fattorini & Partners. De langste versie van het picknickmeubel biedt plaats aan ruim 40 mensen.
Het Belgische designmerk Extremis stelde op het Salone Internazionale del Mobile in Milaan enkele nieuwe producten voor. Pronkstuk van de nieuwe collectie, die de naam Marina meekreeg, is een superlange buitentafel van Bruno Fattorini & Partners. De langste versie van het picknickmeubel biedt plaats aan ruim 40 mensen.
De samenwerking met Bruno Fattorini voor de Marina-lijn van Extremis is een logisch gevolg van de jarenlange vriendschap tussen Dirk Wynants en de Italiaanse topontwerper. Fattorini heeft zelfs een Extremis-bank op zijn terras staan.


Anders, maar trouw aan de Extremis-waarden

De nieuwste producten in het Extremis-gamma van Bruno Fattorini & Partners zijn op het eerste gezicht wat atypisch voor het merk. De Italiaanse ontwerper gaat namelijk vaak uit van materiaalinnovatie, terwijl bij Extremis de samenhorigheid primeert. Bruno Fattorini & Partners kozen voor een picknicktafel in zijn meest elementaire vorm, die ze evenwel uitvoerden in profielen van pultrusieglasvezel om eindeloos lange tafels te kunnen produceren. Pultrusieglasvezel is een stevig, duurzaam en hedendaags composiet dat even aangenaam aanvoelt als hout. Het is echter beduidend minder gevoelig aan schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Door de sterkte-eigenschappen van het materiaal weegt dit ontwerp ook een relatief licht.

“Met Extremis willen we constant vernieuwing brengen”, vertelt hoofdontwerper en stichter van het merk Dirk Wynants. “Deze samenwerking met Bruno Fattorini & Partners past zeker in die gedachtegang. Het gaat niet om de nationaliteit, het merk of de naam: het gaat om het eindproduct. Jaren geleden, in 1994, zijn we begonnen met de productie van hedendaagse buitenmeubels. Dat was toen een volledig nieuw concept. Er was dan ook amper concurrentie op de markt. Die toonaangevende en innoverende rol heeft Extremis door de jaren kunnen consolideren.”

“Naast vernieuwing willen wij functionaliteit en gezelligheid creëren. ‘Tools for Togetherness’ is dan ook onze baseline. Mensen samenbrengen vormt de rode draad doorheen al onze collecties. We gebruiken vaak ronde vormen zodat mensen intiem kunnen eten, praten en loungen. Maar er is ook nood aan langwerpige meubels, want die geven meer flexibiliteit wat het aantal zitplaatsen betreft.” Ook Hopper – die vorig jaar met veel succes werd voorgesteld – heeft die rechte lijnen. “Een rechte tafel biedt meer variatiemogelijkheden. Bij een rond exemplaar moet je altijd een bepaald aantal personen ontvangen om de tafel te vullen”, vindt Dirk Wynants.


De Marina-lijn

De picknicktafel uit de nieuwe Marina-lijn, die zo goed als onbeperkt is qua lengte en niettemin uit één stuk bestaat, was het paradepaardje in Milaan. In het ontwerp van het picknickmeubel zien we de ‘Tools for Togetherness’-filosofie van Extremis terugkomen: met een hele groep mensen tegelijk picknicken was nog nooit zo gemakkelijk. De schijnbaar eindeloze tafel is perfect voor feesten met een grote groep familie en vrienden. Het meubel is tot 12 m lang, waardoor er tot ongeveer 40 mensen aan kunnen plaatsnemen. “Eigenlijk kunnen we de tafel gemakkelijk nog dubbel zo lang maken, maar dan moeten de klanten hem wel zelf komen afhalen”, lacht Dirk Wynants.

De Marina-picknicktafel is ook beschikbaar zonder de vaste zitbanken. Uniek is dat je ermee kunt puzzelen en op die manier je eigen, persoonlijke bank samenstellen. Wil je uitsluitend zitbanken die vasthangen aan de tafel? Of liever losse stoelen? Beide versies zijn verkrijgbaar. Een combinatie van stoelen en banken is trouwens ook mogelijk. Zo ontstaat een picknickset die op elk terras anders is. De stoelen, eveneens ontworpen door Bruno Fattorini & Partners, zijn gebaseerd op een kapiteinszitje - om in het maritieme thema te blijven.

Het showroomexemplaar van de Marina-tafel op het Salone Internazionale del Mobile was ongeveer 12 meter lang, maar je kunt het meubelstuk ook verkrijgen in ‘normale’ afmetingen (vanaf 2m20). Het was voor Extremis een uitdaging om een ontwerp te maken dat qua budget toegankelijk is voor velen, zonder dat de functionaliteit en designwaarde er moesten bij inschieten. Het feit dat je - dankzij de banken - niet genoodzaakt bent alle stoelen apart te kopen voor aan tafel, spaart al meteen heel wat geld uit.
In Milaan

De focus in Milaan lag vanzelfsprekend op de Marina-collectie; de hele stand was dan ook gebouwd rond het thema ‘marina’. De producten van Extremis stonden opgesteld in een setting van zon, zee en strand. De naam Marina is bewust gekozen om de sfeer van de zee en jachthavens op te wekken. Bovendien heeft de naam internationale allure. Om het maritieme karakter van de beursstand optimaal tot uiting te brengen, worden alle vijf zintuigen geprikkeld. In de Gelateria Marina kon je een ijsje proeven met oceaangeluiden op de achtergrond, de geur van de zee opsnuiven, de Extremis-producten bekijken en je helemaal thuis voelen.

De simpele, elegante en tijdloze Marina-producten werden in Milaan voorgesteld in een witte kleur. In de toekomst zullen er ook versies in blauw, rood, geel en groen bestaan. De gekleurde exemplaren worden op dit moment in voorproductie getest.
Verder op de beurs

Het doel van Extremis op de Italiaanse beurs was om het internationale publiek te laten kennismaken met zowel de klassiekers als de nieuwe producten. Ook bekende ontwerpen als Picnik, Gargantua, Kosmos, Sticks, Hopper en Abachus waren aanwezig. Stuk voor stuk producten die jarenlang meegaan, functioneel zijn en een gevestigde waarde vormen in designmiddens.

15 jaar geleden stond Dirk Wynants voor het eerst op het Milanese Salone Satellite - een platform voor jonge, beloftevolle designers - met Gargantua, het eerste product van Extremis dat intussen een gevierde klassieker is in de wereld van het hedendaagse buitenmeubel. Ter ere van de jubileumeditie van het Salone Satellite kwamen 15 exemplaren van die gevierde designklassieker in een designtuin te staan - één voor elk jaar. Het ontwerp is al 2 decennia oud maar de verkoopscijfers blijven stijgen. “De Gargantua oogt iconisch en simpel tegelijk, en is vormelijk heel duurzaam”, zegt Dirk Wynants.

Ook de Hopper - nog maar een jaar oud en nu al een klassieker - was te zien op het Salone Internazionale del Mobile. Het rechtlijnige picknickmeubel waarop je moeiteloos plaats kunt nemen zonder dat iedereen moet opschuiven, kaapte internationaal al 6 designprijzen weg. Het is dan ook logisch dat de Hopper de nodige aandacht kreeg in Milaan.Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage