Federale Politie krijgt nieuw gebouw in Dendermonde

In uitvoering van de politiehervorming en de creatie van een ge├»ntegreerde politie, zijn de diensten van de Federale Gerechtelijke Politie en de Co├Ârdinatie- en steundirectie van het gerechtelijk arrondissement Sint-Niklaas-Dendermonde-Aalst samengebracht in een nieuwbouw aan de Kroonveldlaan 30 in Dendermonde, ontworpen door Architectenbureau Van Acker en Partners uit Gent. Het politiegebouw is langwerpig, strak en telt drie bouwlagen. Het energiepeil is E12, een waarde die normaal alleen bij passiefwoningen wordt gehaald, bij een isolatiepeil K20.
In uitvoering van de politiehervorming en de creatie van een geïntegreerde politie, zijn de diensten van de Federale Gerechtelijke Politie en de Coördinatie- en steundirectie van het gerechtelijk arrondissement Sint-Niklaas-Dendermonde-Aalst samengebracht in een nieuwbouw aan de Kroonveldlaan 30 in Dendermonde, ontworpen door Architectenbureau Van Acker en Partners uit Gent. Het politiegebouw is langwerpig, strak en telt drie bouwlagen. Het energiepeil is E12, een waarde die normaal alleen bij passiefwoningen wordt gehaald, bij een isolatiepeil K20.
 Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen: “De korpsen uit Aalst en Dendermonde, in totaal zo’n 180tal medewerkers, werken nu op één en dezelfde site. Het  ultramoderne politiegebouw is voorzien van alle nodige technische faciliteiten.  Dit zal zeker bijdragen tot een betere, coherente samenwerking die alleen maar positieve resultaten op het terrein met zich kan meebrengen.”
 Architectuur
 
Het politiegebouw is langwerpig, strak en telt drie bouwlagen. De gelijkvloerse verdieping in wit beton contrasteert met de overige twee verdiepingen in donkere baksteen en geeft de illusie dat het gebouw op een sokkel zweeft. Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich een logistiek complex met een garage voor dienstvoertuigen en fietsen.
 
Het politiegebouw bevat twee toegangen die met een muur van elkaar zijn gescheiden: één voor de bezoekers en één voor de personeelsleden. Zowel de bezoekers als de personeelsleden beschikken over hun eigen parking.
 Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de ruimtes waar verdachten worden ondergebracht en de meer technische lokalen. De verdachten stappen uit de politiecombi’s in een speciaal daartoe voorziene beveiligde garage. Daarna worden ze gefouilleerd en tijdelijk opgesloten in het cellencomplex in afwachting van hun verhoor. In uitvoering van de Salduz-wetgeving zijn er aparte spreeklokalen ingericht waar de verdachten hun advocaat kunnen raadplegen. Het gebouw is zo ontworpen dat verdachten nooit in direct contact kunnen komen met getuigen en slachtoffers.
 De technische lokalen omvatten een professioneel uitgeruste fotostudio, een lokaal voor sporenonderzoek, een laboratorium voor stalenonderzoek en enkele kantoren en vergaderzalen.
 
De kantoren van de medewerkers van de federale gerechtelijke politie bevinden zich op de eerste en de tweede verdieping. Het gebouw is uitgerust met alle moderne faciliteiten, het personeel beschikt op elke verdieping over kitchenettes en vergaderzalen. Gelet op het specifieke werk dat wordt verricht, zijn hoofdzakelijke individuele kantoren ingericht. Enkele specifieke ruimtes zijn onder meer de commandoruimte en de afluisterkamers.
Duurzaam bouwen
 
Het politiegebouw scoort uitstekend inzake energieprestatie. Het energiepeil is E12, een waarde die normaal alleen bij passiefwoningen wordt gehaald, bij een isolatiepeil K20. Vooral inzake de luchtdichtheid scoort het gebouw zeer goed. De beslissing om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, draagt natuurlijk bij tot het behalen van deze uitstekende score. Ook met de verlichting wordt er duurzaam omgesprongen. De verlichting werkt via bewegingsdetectie zodat er alleen maar elektriciteit wordt verbruikt wanneer het nodig is.
 
Servais Verherstraeten: “Duurzaamheid is één van de vier kernwaarden uit mijn beleid ten aanzien van de Regie der Gebouwen. De realisatie en het operationeel in gebruik nemen van dit nieuw politiegebouw beantwoordt volledig aan deze duurzame strategie”.
 Technische fiche
 
FGP en CSD
Kroonveldlaan 30
9200 Dendermonde
 
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Bouwpromotor: Immopol Dendermonde NV (Cordeel zetel Temse NV en Cordeel Hoeselt NV)
Eigenaar: Cofinimmo
Architect: Architectenbureau Van Acker / Partners (Gent)
Huurder: Regie der Gebouwen
Netto-oppervlakte administratief complex: 5 053 m²
Netto-oppervlakte logistiek complex: 1 700 m² (met inbegrip van 60 parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen)
75 parkeerplaatsen in open lucht
Oppervlakte site: 1,48 ha
Tijdsduur van de werken: 2011-2012
Huurtermijn: 18 jaar
Aanvang huurtermijn: 1 april 2012
Jaarlijkse huurprijs: ca.1,1 miljoen €
Foto's: Regie der Gebouwen
Deel dit artikel:

Onze partners